• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 28 Haziran 2021 11:09

Dr. Sarı: Bodrum’da trafik mühendisliğine aykırı çalışmalar ve imalatlar var

 Dr. Sarı: Bodrum’da trafik mühendisliğine aykırı çalışmalar ve imalatlar var
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı ve Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Dernek Başkan Yardımcısı Dr. Suat Sarı, Bodrum’da trafik mühendisliğine aykırı çalışmalar ve imalatların olduğunu söyledi. Dr. Suat Sarı, toplum ulaşım uyarısıd da bulundu

Haber Merkezi - Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde özellikle yaz sezonunun açılmasıyla durma noktasına gelen ve son dönemlerde ise ölümlü kazalarla sonuçlanan  döner kavşaklar ve  trafik sorunu gündem olmaya devam ediyor. Kronikleşen sorun haline gelen trafik sorununu  bu alanda çalışan uzman bir isimle konuştuk.

voyage otel

 

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı ve Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Dernek Başkan Yardımcısı Dr. Suat Sarı, Bodrum’daki trafik sorunu ve çözüm önerilerini Ege Alternatif Gazetesi’ne açıkladı.

 

Trafik ve yol güvenliği alanlarında ulusal ve uluslar arası çalışmaları bulunan  Dr. Suat Sarı, “Uzun yıllar ben yerel yönetimlerde trafik ve ulaşım üzerine  bir çok çalışma yaptım. İstanbul’da  Alman heyetle trafik mühendisliği çalışmalarına katkı sundum. Almanya’da trafik mühendisliği çalışmalarına katıldım. İstanbul’daki yaklaşık 500 kavşağın yapımına da katkıda bulundum” dedi.

 

Dr. Sarı: Daha önce uyarmıştım

 

Bodrum’un yollarında  geometrik hatanın olduğunu belirten Dr. Sarı, “Yaptığım çalışmalardan aldığım tecrübe ve bilgi ile  baktığımızda Bodrum’un yollarında sorunlar var. Bodrum’un yollarında bir kere geometrik düzenleme olarak hem kavşakları,  hem  sinyalizasyon kavşakları hem de sinyalize olmayan döner  kavşaklarının çoğunda imalat hataları var.  Ben her alda 6 veya 7 yıl önce özellikle Kornacıktaki kavşak yapılırken orada işlemler esnasındaki  iş yapan müttehitti uyardım  ve yanlış bir kavşağın yapıldığını söyledim.  Daha sonra İzmir karayolları genel müdürlüğünü aradım orada bu kavşak projelerini çizen kişiye ulaştım.  Projenin yanlış olduğunu burada yapılan projenin başında beklemeleri gerektiğini söyledim.  Yoksa yapılan proje verim vermez diye söyledim kendisine.  Sorumluluk sahibi bir vatandaş olarak 5- 6 gün boyunca aradım maalesef değişen bir şey olmadı. O kavşağın yapıldığı günden bu yana her gün kaza oluyor o bölgede. Kaza olduğu zamanda, tabi bu kötü durumda ve insanlarımızın yuvarlak ada içinde kime yol verilir,  kime yol verilmez nasıl dönülür nasıl hareket edilir, bununla ilgili bir genel trafik kültürü de olmadığı için trafik sorunu başlıyor.  Yuvarlak ada içinde öncelik ada içinde olanındır. Bun birçok insan bilmiyor. Dolaysıyla Bodrum’un ana yollarında trafik mühendisliğine aykırı çalışmalar ve imalatlar var.  Yollar ve kavşaklarda geometrik hata var” diye konuştu.

 

Dr. Sarı, trafik sorununa hızlı müdahale için, Bodrum’un ana yollarının karayollarının sorumluluğundan alınıp,  bu sorumluluğun Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerektiğini de söyledi.

 

“Toplu ulaşımı geliştirici projeler lazım”

 

Başta Muğla Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerin toplu ulaşımı geliştirici projeler geliştirmesi gerektiğini vurgu yapan Dr. Sarı, “Burada en büyük sorunlarında biri de çok uçak geliyor Bodrum’a. Mayıs ile ekim arasında bu trafik daha çok oluyor.  Yaptığım basit bir hesaba göre, gelen uçak sayısı 24 bunu geliş gidiş olarak hesapladığınızda  48 tane uçak geliş gidiş yapıyor. Burada uçak sayısına göre hesapladığımızda tek yönde 140 otobüs Bodrum’a giriş yapıyor.  Çift yönlü olarak baktığımızda ise 250 otobüslük geliş gidiş var.  Bunların hepsini ulaşım mastır planı dahilinde el almak lazım. Buraya gelen herkes kendi otomobilini kullanıyor. Kendi otomobilini kullanan sistemlerde trafik sorunu n çözemezsiniz. Trafikte aktif olan günlük araç sayında ilişkin sayımlarında da yapılması lazım. Bodrum  insanları atık trafikte İstanbul’daki şartları yaşıyorlar belediyelerin başta Muğla Büyük şehir belediyesinin toplu ulaşımı geliştirici projeler geliştirmesi lazım. Yani havaalanında Bodrum’a gelen bir insan toplu taşımayı tercih etmeli. Bunları çözmek lazım, çözmezsek büyük bir kaos olur” dedi.

 

“Bodrum’daki yuvaklar adaların hepsine müdahale etmek lazım”

 

Döner kavşaklarda kullanılan yöntemin yanlı olduğu belirten Dr. Sarı,  “Bitez kavşağında bütün araçlar  yuvarlar ada içine giriyor halbuki o kavşakta  kavşağa gelenlerin sağa dönüşü için  bir yan yol açılabilir veya şerit sayısı 3 çıkartılabilir  sağdan onları bağımsız olarak vermek lazım.  4 koldan bu sıkıntı var.  Sağa dönecek olanlar için bir giriş verilse herkes adanın içinde girmez zorunda kalmaz. Bu yanlış bir yöntemdir. Bodrum’daki yuvaklar adaların hepsine müdahale etmek lazım.  Bazı noktalarda dal çık yapılması lazım. Yapılacak iş yuvarlak adaların her bir koluna bağımsız dönüş yolu vermek lazım” ifadelerini kullandı.

 

Bodrum Belediyesi’nden gelecek olan her türlü teklife her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu belirten Dr. Sarı,  “Ben Bodrum’u Millet İttifakı’nın belediyesi olarak görüyorum. Daha önce de Sayın Ahmet Aras’ı ziyaret ettim ve kutladım. Ziyarette bu yollarla ilişkin düşüncemi ifade ettim, kendilerine destek noktasında çık olduğumuzu ilettim. Her türlü desteği vermeye hazırım. Proje veya başka durum olur Bodrum Belediyesi’ne katkı bulunmak bizleri mutlu eder. Bu sorunları çözmek lazım. Tekrar ifade ediyorum ana yolların sorumluluğunun kara yollarında alınması lazım. Yoksa kara yollarının  yapmadığı bir yolu insanalar Bodrum Belediyesi’nden bilir . Oysa yetkili kurum belediye değil. İnsanların çoğu da bunu bilmiyor” dedi .