• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 16 Mart 2022 14:03

Denizi Hafriyatla Doldururken Yakalandılar! 'Yol Yapımı' Açıklaması Yaptılar

Denizi Hafriyatla Doldururken Yakalandılar! 'Yol Yapımı' Açıklaması Yaptılar
Bodrum’da yine deniz doldurma skandalı yaşanıyor. bir inşaat firması  tarafından tarafından inşa edilen konut projesinde çıkan hafriyat denize döküldü. 

(BODRUM) Selçuk Arslan- Bodrum Belediyesi, Kaçak Yapılaşma ile Mücadele kapsamında inşaat firmalarına uyarı yazısı gönderirken, kıyılarda ihlaller de sürüyor. İlçenin Gündoğan Çetibeli mevkiinde, Çevre ve eşhircilik Baknalığı tarafından tahsis edilen arsada  bir inşaat firması  tarafından tarafından inşa edilen konut projesinde çıkan hafriyat denize döküldü. 

voyage otel

 

Görüntülere göre, inşaat alaından çıkan moloz ve hafriyatlar kamyonlarla taşınarak kıyıya döküldü. Denizin doldurulmasını saniye saniye kayıt altına aldı.  Kamyonların yanı sıra kepçeler de kazı işlemi sırasında çıkan hafriyatı denize dökmekte. Hafriyat sonrası deniz kıyısında hafriyat yığını oluşmuş durumda. İhbar üzerine Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri bölgeye sevk edildi.


Denizin hafriyat ile doldurmasını değerlendiren Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir,  kıyı kanununa dikkat çekti. Firmanın suç işlediğini belirten Demir, "Hafriyat dökülen alan deniz çayının olduğu bir alan. Burası ekolojik olarak çok önemli bir alan olduğu gibi aynı zamanda denizin oksijen kaynağı. Fokların da uğrak yerleri arasında aynı zamanda fok üreme mağraları da var. Burada Deniz Kıyı Kanunun 3621 maddesi ihlal edilmiş durumda. Denize 100 metre mesafe bırakılması zorunluğu lazım. Burada bu kural hesaba katılmadan var olan dağ tamamen denize dökülerek topoğrafyası değiştirilmek isteniyor. Burada anayasa ihalali vardır. Yapılan uygulama suç teşkil etmektedir" dedi.

 

 

 

Denize yapılan dolguya şahitlik eden Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu  Üyesi Güney Şirin ise "Gündoğan Küçükbük mevkisinde Özbekhan inşaat tarafından yapılan inşaat faaliyetlerinde çıkan hafriyat/moloz kamyonlar ile denize dökülmektedir. Deniz dolgusunun proğramlı olduğu kamyonla dökülen molozun iş makinası ilede desteklendiği tarafımızdan tespit edilmiştir. Çektiğimiz video ve fotoğraflar da bu kanun dışı uygulamanın kanıtıdır.  Kıyı kanuna göre ;
Kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralara hiçbir yapı yapılamaz duvar çit tel örgü hendek kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz, Kıyılara kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz kum çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz cüruf çöp gibi kirletici etkisi bulunan artıklar dökülemez" dedi. 

Skandal uygulamaya ilişkin bir tepki de  Bodrum Kent Konseyi Atık Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Çalışma Grubu Eş Sözcüsü Nihat Koyuncu'dan geldi. Benzer durumlardaki cezasızlığa dikkat çeken Koyuncu, "Kıyı kanuna göre açıkça suç işlenmektedir. Bu suç cezasız kalmamalı, dökülen moloz temizlenmelidir. Hemen yan tarafda yapılan dolgu mahkeme kararı ile tespit edilip, kaldırılması kararı verilmesine rağmen kaldırılmamış olması bu firmaya da cesaret vermektedir. Tüm bu yapılan hukuksuzluklar yapanın yanına kar kalmaması için tüm yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.

 

FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ

 

Bodrum Kent Konseyi, konuya dair suç duyurusunda bulunacak önümüzdeki günlerde. Öte yandan Özbekhan İnşaat ve Turizm Ticaret Anonim Şirketi'nden de konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yol yapmı kapsamında durumun meydaan geldiğini ifade edilen açıklamada "İnşaatımıza güvenli bir şekilde girişi çıkışı  sağlamak için geçici yol oluşturulmuştur daha sonra ivedilikle kaldırılacaktır" denildi.

 

Geçtiğimiz günlerde Bodrum Belediyesi Ahmet Aras imzasıyla, Kaçak Yapılaşma ile Mücadele kapsamında firmalara uyarı yazı gönderilmişti. Yazıda, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras öncülüğünde, kentin doğal yapısının korunması ve betonlaşmaya yenik düşmemesi için 2019 Nisan ayından bu yana çalışmaların devam ettiği belirtilmişti.