• raşit emir süer
GÜNCEL Haber Girişi : 02 Aralık 2022 11:50

Varank’ın satın aldığı o arazisi TBMM gündeminde

Varank’ın satın aldığı o arazisi TBMM gündeminde
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde Sedat Varank’ın Özelleştirme İdaresi’’nden satın aldığı araziyi Muğla İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun TBMM’ne taşıyarak soru önergesi verdi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde Sedat Varank’ın Özelleştirme İdaresi’’nden satın aldığı araziyi Muğla İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun TBMM’ne taşıyarak soru önergesi verdi. İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Emlak Konut tarafından yapılan Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi ile ilgili basında ortaya çıkan iddiaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.

voyage otel

 

Ergun, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

 

1.  Söz konusu ihale hangi yöntemle yapılmıştır?

 

2.  Söz konusu ihalenin Kamu İhale Kanunu’na uygunluğu konusunda Bakanlığınız tarafından bir inceleme yapılmış mıdır?

 

3.  Basında yer alan haberlere göre, Emlak Konut GYO. AŞ. tarafından yapılan açıklamada ihaleyi kazandığı belirtilen HB Grup İnş. Tic. Ltd. Şti.’nin ortaklarından birisinin Sn. Sanayi Bakanı’nın kuzeni  olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur?

 

4.  Kamu İhale Kanunu’nun 11. maddesine göre, “ihaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar kişilerin” yakınlarının ihaleye katılması yasal olarak mümkün değildir. Fakat basında yer alan haberlerde, HB Grup İnş. Tic. Ltd. Şti.’nin ortaklarından Sn. Sedat Varank’ın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcılarından Sn. Fatma Varank’ın kardeşi olduğu iddia edilmektedir. Hem yasal mevzuata, hem de etik değerlere bariz şekilde aykırılık teşkil eden bu iddialar eğer doğru ise, bu durum Bakanlığınızca uygunluk arz etmekte midir?

 

5.  Söz konusu iddiaların doğru olup olmadığı konusunda Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır?

 

6.  Bakanlığınız tarafından ihale sürecine yönelik şimdiye kadar herhangi bir soruşturma yapıldıysa elde edilen bulgular nelerdir?

 

7.  Eğer bu iddialar doğruysa, Bakanlığınız tarafından bahse konu kişilerle ilgili olarak idari bir yaptırım uygulanacak mıdır ve hukuki süreç başlatılacak mıdır?

 

8. Basında çıkan haber ve iddialardan dolayı, söz konusu ihalede kayırmacılık yapıldığına yönelik ciddi bir kamuoyu tepkisi oluşmuştur. Bu olumsuz algıyı değiştirmek, vatandaşlarımızın devlete ve devlet kurumlarına duyduğu güveni zedelememek amacıyla Bakanlığınız ihalenin iptal edilmesi konusunda herhangi bir adım atacak mıdır?