• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 15 Ocak 2024 12:06

Seçmenin mesafeli yaklaştığı Ayaydın, Muğla'da dengeleri değiştirebilecek mi?

Seçmenin mesafeli yaklaştığı Ayaydın, Muğla'da dengeleri değiştirebilecek mi?
Muğla’da hem AK Parti seçmeni hem de diğer seçmen Ayaydın'ın adaylığına mesafeli yaklaşıyor. Ayaydın, geçmiş projeleriyle her ne kadar ön plana çıksa da CHP’li kimliği nedeniyle seçmende karşılık bulamıyor

HABER/ANALİZ-  AK Parti’nin 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi adaylarını açıklamaya devam ediyor. Ak Parti’nin Muğla Büyükşehir adayı ise CHP’li isim oldu. 24. dönem CHP Milletvekilli Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Ak Parti’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

voyage otel

 


2019 yerel seçimlerinde  %28,42 oy alan AK Parti’de tüm hesapları Muğla’nın kazanılması üzerine yapılıyor. Bu nedenle bölgeye uygun profil olarak Ayaydın seçilmiş durumda. Ayaydın’ın seçilmesinde etkili olan faktörler ise Ayaydın’ın Muğla ve ilçelerine hakim olması ve bu bölgeyi iyi bilmesi.

 

Tartışılan isim konumunda olan Ayaydın’nin Ak Parti’de göstereceği performans ise merek konusu. Muğla’nın birinci gündem maddesi olan  Aydın Ayaydın, Muğla'nın dengelerini değiştirebilecek mi? 

 

1999 yılında ANAP'tan, 2011 yılında ise CHP'den İstanbul milletvekili seçilen Ayaydın, iki parti tarafından bilinirliği ve sempatisi olan biri konumda. 


Muğla’da hem AK Parti seçmeni hem de diğer seçmen Ayaydın'ın adaylığına mesafeli yaklaşıyor. Ayaydın’ın geçmişteki çalışmaları ve projelerini inceleyen seçmen olumlu yaklaşırken özellikle sağma merkezli seçmen CHP'li kimliğiyle de bilinen Ayaydın’a sıcak bakmıyor.

 

Ayaydın, ismi her ne kadar AK Parti seçmeni açısından kabul gören bir durum olmasa da Muğla’nın siyasi yapısı açısından AK Parti’ye katkı sunabilecek bir noktada.

 

Muğla siyasi yapı olarak merkez sağ seçmenin ağırlıklı olduğu bir kent. Merkezden uzak radikal sağ bir adayın oy olması düşük ihtimalli bir durum. Var olan o oylar da CHP'ye gider. Ancak Aydın Ayaydın, DYP ve ANAP geçmişi ile Muğla'nın siyasi tabanı bir birini tamamlıyor.


Bir başka değişle DYP ve ANAP'ın CHP'de duran emanet oylarını geri toplama şansı var. Bu açıdan daha yumuşak bir siyasal kimliği olan Aydın Ayaydın, dengeleri değiştirebilir.  Oy akışının CHP’den AK Parti’ye doğru olması CHP’nin Muğla adayına göre de şekillenecektir.


5 ilçe kilit konumda


Muğla’da hem seçmen hem de nüfus bağlamında, Marmaris, Bodrum, Milas Menteşe ve Yatağan ilçeleri Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kazanılması noktasında kritik öneme sahipler. Konuştuğumu yerel kaynakların görüşü,
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kazanılmasında  ve dengeler açısından büyükşehir adaylarının tek başına yeterli olmayacakları yönünde.

 

Seçilecek ilçe belediye başkan adaylarının isimleri ve performansları etkili olacak bu süreçte. Özellikle 5 büyük ilçe belirleyici olur. AK Parti’de Bodrum için Mehmet Tosun, Milas Barış Saylak, Fethiye Behçet Saatcı, Marmaris Serkan Yazıcı  ve Menteşe Yelda Erol Gökcan  isimleri geçiyor. Bu isimler ilçelerde etkili olan ve siyasal dengeyi etkileyebilecek durumdalar.
İçeler açısından baktığımızda ise mevcut Yatağan Belediyesi AK Parti’de bulunuyor. Milas, Fethiye, Marmaris ve Menteşe’nin AK Parti tarafından kazanılması durumu söz konusu olabilir. Bodrum’da ise ciddi bir çalışma var. Bu 5 ilçenin alınması durumunda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin AK Parti’ye geçişi konuşulan ihtimaller arasında.

 

İLK MESAJI ‘DEVLET ARKAMDA’ OLDU

 

Öte  yandan önceki gün bir tv programına katılan Aydın Ayaydın, Muğla için ilk mesajını verdi. Aydın Ayaydın, Muğla'nın her alanda çok büyük sorunlarının olduğunu belirterek çözüme ilişkin projelerinin hazır olduğunu söyledi. Adaylığının sürpriz olmadığını belirten Ayaydın, "Aslında benim için sürpriz değil. Ama başta İstanbul olmak üzere çok büyük sürprizler olacaktır. Cumhurbaşkanı'nın seçmiş olduğu bütün adaylar kendi alanında uzman, çok yetenekli kişiler. Ayrıca bu kişilerin hazırlayacakları projelerin arkasında hükümet var, devlet var. Siz istediğiniz kadar bir şeyler yapmaya gayret edin, eğer arkanızda bir devlet yoksa, bir güç yoksa bunları yapmak konusunda başarıya ulaşmak zordur. Muğla'nın sorunlarını çözeceğiz" dedi.