• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 24 Mart 2021 22:00

Neyzen Tevfik 142'nci  Yaşında Memleketinde Anıldı

Neyzen Tevfik 142'nci  Yaşında Memleketinde Anıldı
İş İnsanı Ali Koçyiğit’in büyük katıkları eden Neyzen Tevfik Hatıra Evi’nde ise son hazırlıklar yapılıyor. Kısa bir süre sonra konuklarını ağırlayacak olan Neyzen Tevfik Hatıra Evi’nde sanatçının kişisel eşyaları yer alacak.

 

voyage otel

Şair, edebiyatçı ve Neyzen Tevfik Kolaylı  142'nci doğum gününde memleketi Bodrum'da anıldı Dünyaca ünlü şair ve ney ustası, Neyzen Tevfik Kolaylı için adının verildiği Neyzen Tevfik Cadde üzerindeki heykeli önünde anma programı düzenledi.  Düzenlenen anma törenine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan yardımcıları Emel Çakaloğlu, Hüseyin Tutkun ile meclis üyeleri katıldı. Törende Kültür Bakanlığı sanatçıları bestekar Bora Uyma ile Neyzen Yavuz Akalın ve kudümzen Selçuk Yazıcı Neyzen Tevfik’in bestelerini seslendirdi.

Anma etkinliğinde konuşan Başkan Ahmet Aras,  Mustafa Kemal Atatürk’ün, sanatçılara verdiği önemi anlatarak sözlerine başladı. Aras, Ulu Önderin, “Her şey olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız” sözünü hatırlattı. Bodrum'a kültür ve sanat yatırımlarının artarak devam edeceğini belirten Başkan Aras, "Geçmişimizdeki sanatçılarımıza sahip çıkacağız. Bu fani dünyadan bir Neyzen Tevfik geçmiş. Ne kadar şanslıyız ki onun doğumu Bodrum’a nasip olmuş. 24 Mart 1879’da Bodrum’da dünyaya gözlerini açmış Neyzen. Çocukluğunda, Bodrum’da gizli gizli Ney ustasını dinlermiş. Dünya bu büyük insanlar sayesinde bu Allah vergisi yetenekleri sayesinde daha güzel oluyor. Neyzen Tevfik’i Bodrum’da yaşatmalıyız.  Gelecek nesillere de aktarmalıyız. Onun hatırasına da saygı duymalıyız” dedi.

 

Neyzen Tevfik’in hatıralarını Bodrum’da yaşatmak istediklerini ifade eden Başkan Aras, "Yaptığımız girişimler sonucunda şu anda özel mülkte bulunan Neyzen Tevfik’in doğup ve yaşadığı evin bir bölümünü anı evi haline getiriyoruz. Bu bir başlangıçtır, umarım evin tümünü müzeye çevirmek nasip olur. Yine aynı şekilde özel mülk olan Cevat Şakir’in evininde müzeye dönüştürülmesi tabi bizim hedeflerimiz arasında. İnanıyorum ki sağduyu galip gelecektir. Bu büyük ustaların, bu büyük insanların yaşadığı yerler, anıları, buralarda sergilenecektir ve geleceğe de taşınacaktır. Bodrum’un her köşesi sanata kültüre ev sahipliği yapabilecek özelliğe sahiptir” diye konuştu.  

 

NEYZEN TEVFİK’İN HATIRALARI YAŞAYACAK!

 

Başkan Aras konuşmasının ardından, katkılarından dolayı mülk sahibi İş İnsanı Ali Koçyiğit adına Deniz Karaca'ya teşekkür plaketi verdi. Daha sonra, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ekipleri tarafından çalışmaları devam eden Neyzen Tevfik Hatıra Evi gezildi.

 

Öte yandan İş İnsanı Ali Koçyiğit’in büyük katıkları eden Neyzen Tevfik Hatıra Evi’nde ise son hazırlıklar yapılıyor. Kısa bir süre sonra konuklarını ağırlayacak olan Neyzen Tevfik Hatıra Evi’nde sanatçının kişisel eşyaları yer alacak. Bu sayede Neyzen Tevfik’in hatıraları Bodrumlularla ve Bodrum’u ziyaret edenlerle buluşmuş olacak.

 

Neyzen Tevfik Hatıra Evi’nin açılmasını değerlendiren cadde esnaflarından Dinçer Özkeskin, “Buradaki anma oldukça önemli. Cevat Şakir’in evinin köfteci, Neyzen’in doğduğu evin ise dondurmacı olması Bodrum açısından acı bir durumdu. Sayın başkan Aras, bu dramatik duruma müdahale etmiş anladığım kadarı ile. Neyzen’in doğduğu ev bir anı evine dönüştürülüyor. Büyük ölçüde restorasyonu tamamlanmış olan bu tarihsel önemdeki evin yakın bir zamanda ziyarete açılacak olması sevindiricidir. Büyük bir vefa örneğidir. Neyzen Tevfik’in doğumunun 142. yılında bana göre kayda değer en önemli adım bu olmuştur. Bu adımların devamını Cevat Şakir ve Bodrum’a mal olmuş diğer unutulmaz diğer değerlerimiz için de bekliyoruz. Sadece beklemiyoruz. Bu konuda Bodrum Belediyesi’nin atacağı tüm adımların yanında olacağımızı da ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.