• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 17 Ekim 2023 15:04

Mobilya üreticileri E-Ticaret mağduru oluyor! Büyük ciro kayıp var!!!!

Mobilya üreticileri E-Ticaret mağduru oluyor! Büyük ciro kayıp  var!!!!
Selim Kısaoğlu, “e-ticaret firmalarının haksız rekabetiyle de ayrıca uğraşmak zorunda kalıyoruz. E ticaret nedeniyle ciddi ciro kayıpları yaşamaktayız.   Bizden daha düşük fiyata  ve az karla ürünlerini sergileyen bu siteler satışlarını kolayca yapmakta"

HABER MEREKZİ -  Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde  fahiş derece  yükselen kira artışları nedeniyle askeri ücretle geçinen çalışanlar bölgeyi terk etmeye başladı. En ucuz ev kirasının 25 bin 30 bin bandında olduğu ilçede  özel sektör için eleman bulamam sorununa dönüştü. Bu durum başta hizmet olmak üzere Bodrum’daki iş dünyasını endişelendiren bir noktaya vardı. Askeri ücretle çalışanlardan 25 bin tl ev kirası isteniyor.

voyage otel

 

Konu Bodrum Ticaret Odası’nın da gündeminde. Ticaret odası. önümüzdeki günlerde bir takım girişimlerde bulunacak.  Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi ve Sempati Mobiya’nın da Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kısaoğlu gelinen süreçte çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyledi. Kısaoğlu, Bodrum için tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekti. Sorunun aslında yeni olmadığını ve yıllardır önemlerin alınmaması nedeniyle bu noktaya geldiğini ifade eden Kısaoğlu, ”Bodrum’da artık özel sektör rahat değil. Böyle giderse eleman bulamadığımız için bu sektörün iflası gelebilir.  Satış yapacak, sevkiyat yapacak eleman bulamıyoruz. Eleman bulamamızın asıl nedeni de yüksek kiralar. Yüksek kirala nedeniyle çalışan insanlar Bodrum’u terk etti. Ev kiraları 25 bin 35 bin aralığında. Böyle olunca askeri ücret ile çalışan işçi geçinemez oldu. Barınamayan insanlar şehri terk etti. Bu sadece bizimle ile ilgili bir durum değil. Bodrum’da tüm sektörlerde durum aynı. Bu sorunu geçtiğimiz yıllarda ifade ettik ne yazık ki önlemler alınmadı. Ayrıca günlük kiralar nedeniyle el sayısı azaldı. Mesela oteller  personel barındıracakları yer bulamıyor. Uzak yerden ev tutanlar bu sefer yol ücretleriyle karşılaşıyor. Yol ücretleri de 4 katına çıkmış durumda. Böyle giderse çalışan bulamayacağız. Bu konuya dair acil önlemlerin alınması lazım”  ifadelerini kullandı. 

 

E -TİCARET'E ÖNLEM ALINSIN

 

E ticaret firmalarının haksız kazanç  sağladığını belirten Kısaoğlu,”Eleman sorunun yanı sıra e-ticaret firmalarının haksız rekabetiyle de ayrıca uğraşmak zorunda kalıyoruz. E ticaret nedeniyle ciddi ciro kayıpları yaşamaktayız. Müşterileri bizden gördükleri ürünleri fotoğraflayıp  sitelerden alıyor.  Bizden daha düşük fiyata  ve az karla ürünlerini sergileyen bu siteler satışlarını kolayca yapmakta. Ve bu durum bizi ciddi anlamda bizi etkiliyor. Kira yol, eleman maliyeti yok hiç bir şey yok, koy ve sat. Oysa biz burada ciddi maliyetleri karşılıyoruz. E ticaretin de beli bir süreci olmalıdır. Herkes bunu yapmamalıdır. Zorlaştırıcı adımların atılmasını bekliyoruz. Bu firmaların vergiye tabi olması lazım. Önlem alınmazsa durum daha da kötüleşir” diye konuştu.

 

Kısaoğlu, satışların etkili olması üçün özellikle yaz dönemlerinde yerel yönetimlerin destek kampanyaları yapmalarını istedi. Bodrum girişinden itibaren esnafı destekleyici reklam ve afişlerin asılmasını talep eden Kısaoğlu, esnafa desteğin şart olduğunu söyledi.

 

Depolama alanına ilişkin de sorunlar yaşadıklarını ifade eden Kısaoğlu, “Depolama alanlarına ilişkinde büyük sorunlarımız mevcut. Ürünlerimiz hacim olarak yer kaplayan ürünler. Bu nedenle bizler daha büyük depolama alanlarına ihtiyaç duymaktayız. Bodrum’un dışında veya belirli alanlarında hazineye ait yerler gösterilebilir bize. Çünkü depolama maliyetleri çok yüksek. Depolar dükkânları  geçmiş durumda. Depo maliyetleri kiraları geçmiş durumda. Bu konuda esnafa destek verilmesi gerekiyor” dedi.

 

FAİZ KARARI GÖZDEN GEÇİRİLSİN

 

Son alınan faiz yükselteme nedeniyle piyasaların durgunlaştığına dikkat çeken Kısaoğlu, “Alınan faiz kararı nedeniyle piyasalar durmuş noktada. Üretimin devam etmesi için adımların atılması lazım. Özellikle krediye erişimimizin önü açılmalı. Krediler verilmelidir. Yine banka pos cihazlarının oranları çok yüksek. Bu oranların düşürülmeli lazım. Hem kredi hem de pos oranları mobilyacılar için makul bir seviyeye getirilmelidir. Finans desteğiyle ancak bizler toparlanabiliriz. Aksi halde bizler için zor günler geliyor. Gerekli adımların atılması ve üretimin devam etmesi lazım” ifadelerini kullandı.