• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 01 Eylül 2023 12:35

Kılıçdaroğlu: Her halükarda Ankara ve İstanbul’da dominant olan parti CHP’dir

Kılıçdaroğlu: Her halükarda Ankara ve İstanbul’da dominant olan parti CHP’dir
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde CHP’li belediye başkanlarının devam edeceğini Ankara ve İstanbul’da da dominant olan partinin kendi partisi olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir grup gazeteciyle Ankara'da buluştu. Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri'nde yapılan buluşmalarda CHP liderine Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Akın ile Eren Erdem eşlik etti.

voyage otel

 

Görüşmeye katılan T24 yazarı Murat Sabuncu, Kılıçdaroğlu'nun yerel seçimler için çalışmaya başladıklarını aktardı.


"Yerel seçimde başarınız erken seçimi getirir mi?" sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Normalde etik kurallara uyan bir iktidarın yerel seçimlerde kaybederse seçime gitmesi lazım. Demokrasinin kuralı budur. Güven testini gerçekleştirmesi lazım ama Erdoğan bunu yapar mı bilmiyorum. Bunu yapması için demokrasi kültürünü içselleştirmesi lazım. Erdoğan’da bunu göremiyorum. Toplumsal baskı bunu ne kadar gündeme getirir ya da etkili olur bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Seçim sonrası Altılı Masa içerisinde yaşananları değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Ben öyle muhalefeti çok paramparça görmüyorum. Şimdi siz gazeteciler soru soruyorsunuz, doğal olarak onlar yanıt veriyorlar. Yani niye ayrı ayrı girdiniz veya neden 39 milletvekili verildi, soru soruyorsunuz. Onlar da gayet samimi bir şekilde cevap veriyorlar. Biz girmeseydik CHP tek başına girecekti. Fakat bu öyle bir algı yaratılıyor ki sanki biz sabah, öğle, akşam birbirimizle kavga ediyoruz. Yok öyle bir şey aslında, yani pekala telefon ediyoruz birbirimize, pekala birbirimizle konuşuyoruz, pekala onların eleştirileri varsa büyük bir dikkatle okuyoruz; biz de bakıyoruz yani" dedi.

 

"Medya biz kanlı bıçaklıymışız, oturduk birbirimizi boğazlayacağız gibi veriyor" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, "Aslında öyle bir şey yok. Yani biz pekala üç gün sonra da beş gün sonra da bir ay sonra da bir araya gelebiliriz. Oturup konuşabiliriz uygar insanlar gibi. Bizim siyaset dünyasında çok önemli bir şey yaptığımıza inanıyorum ben. Yani altı siyasi partinin ortak mutabakat metni hazırlaması, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından bir anayasa metni hazırlaması ve bunun altına imza atması... Allah aşkına kimin yapacağı bir şeydir bu? Biz bunu yaptık bu ülkede, bunun altında hepimizin imzası var ve hiçbirimiz 'imzamı geri çektim' demiyoruz. Hala aynı yerdeyiz, yani bu sıradan bir olay değil" diye konuştu.

 

'ASLINDA VATANDAŞ ŞOKU BİRAZ ATLATMIŞ DURUMDA'


"Kurultay sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i kutladığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Adayları şimdiden konuşacağız ya da konuşmayacağız demek doğru değil. Önce kendi içimizde parti olarak stratejimizi, adaylarımızı belirlemelerimiz gerekiyor. Sonra belki diğer partilere döneriz, ittifak olup olmayacağı zamanı yeri gelince oturulup konuşulur… Umutsuzluk tablosu değişecek. Çalışmamıza ve çıkaracağımız adaya da bağlı. Alana çıkınca göreceksiniz. Aslında vatandaş şoku biraz atlatmış durumda" ifadelerini kullandı.

 

 'CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARININ OLDUĞU YERDE CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VARDIR, DEVAM EDER'


"İmamoğlu CHP’nin, Yavaş İYİ Parti’nin adayı olsun formülleri de konuşuluyor ne dersiniz? İYİ Parti’yle böyle bir işbirliği yapabileceğiniz konuşuldu mu?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, "CHP’li belediye başkanlarının olduğu yerde CHP’li belediye başkanları vardır, devam eder. Bunun ortası olmaz. Her halükarda Ankara’da da İstanbul’da da dominant olan parti CHP’dir. Öyle kabul etmek lazım" yanıtını verdi.

 

HDP’nin başta İstanbul'da aday çıkarma konusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Doğrusunu isterseniz yani HDP aday çıkarır mı çıkarmaz mı ya da diğer partiler aday çıkarır mı çıkarmaz mı yani ittifak içinde olanlar aday çıkarır mı çıkarmaz mı onu bilmiyoruz yani. O gelişen olaylar, gelişen süreç içerisinde oturulur konuşulur.  Yeşil Sol Parti ayrı aday da gösterebilir yani geçmişte de belli yerlerde ayrı aday gösterdi. Bazen aday göstermedi, hangi belediye başkanını istiyorsa ona destek verdi. Dolayısıyla bizim HDP'nin iç işine karışmak gibi bir ne görevimiz ne de öyle bir etik dışı davranışımız olur yani, onların iç işlerine karışmayız . Onlara saygı gösteririz, diğer partilere nasıl saygı gösteriyorsak HDP'ye de aynı saygıyı gösteririz" dedi.