• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 07 Ekim 2022 10:37

İzmirli müzisyenlerden Onur Şener anısına: İstek parça almıyoruz

İzmirli müzisyenlerden Onur Şener anısına: İstek parça almıyoruz
Onur Şener'in katledilmesini protesto edip 'istek parça' eylemi başlatan İzmirli müzisyenler, sahnelerine “Bir şarkı bir can mıdır? Onur Şener anısına istek parça almıyoruz" yazısı asıyor.

İZMİR - Müzisyen Onur Şener, Ankara'da sahne aldığı eğlence mekanında üç müşteri istekte bulundukları şarkıyı bilmediği gerekçesiyle vahşice katledildi.  

voyage otel

Olayın ardından birçok kentte müzisyenler ve sokak sanatçıları Şener'in katledilmesini protesto etmek için eylem ve etkinlikler düzenledi. İzmir'de de Konak, Alsancak ve Karşıyaka'daki çeşitli mekanlarda sahne alan 30'a yakın sanatçı, farklı bir eylem başlattı. Çalıştıkları mekanlarda sahneye “Bir şarkı bir can mıdır? Onur Şener anısına istek parça almıyoruz” yazısı asan müzisyenler, müşterilerden istek parça almıyor. Müzisyenlerin eylemine mekan sahipleri ve müşteriler de destek veriyor.

 

'TEPKİ AMAÇLI İSTEK PARÇA ALMAMAYA KARAR VERDİK'

 

GazeteDuvar'ın haberine göre, Şener'in katledilmesine tepki göstererek istek parça almayan müzisyenlerden biri de Alper Göçmen. 37 yaşında ve 18 yıllık müzisyen olan Göçmen, haftanın belirli günlerinde Alsancak ve Karşıyaka'da sahne alıyor. Göçmen, meslektaşı Şener'in öldürülmesinden ciddi anlamda etkilendiğini söyledi. Cinayete tepki olarak böyle bir eylem geliştirdiklerini söyleyen Alper Göçmen, “Bu şekilde kendimce tepki göstermeyi düşündüm. Bir grubumuz var. Biz 30-35 kişilik bir müzisyen grubuyuz. Orada çeşitli öneriler oldu. Bir süre sahneye çıkmama yönünde bir eylem teklif edildi. Ama o gün sahnesi olmayanlar eyleme katılmamış gibi olacaktı. Biz de böyle bir yazı asıp en azından istek parça almamaya karar verdik. Sağolsunlar bazı mekan sahipleri de bu duyarlılığımızı destekledi” diye konuştu.

 

'MESELE ALKOL İLE DEĞİL, ZİHNİYETLE DE ALAKALI'


İstek parçayı çalıp çalmama inisiyatifinin sanatçıda olduğunu vurgulayan Göçmen, şöyle devam etti: “İstek parça meselesi biraz da sanatçının tercihidir. İstenen şarkı repertuarında olmayabilir. Ya da zamanlama o şarkı için uygun olmayabilir. Kimse kimseye gıcıklık olsun diye istek parçayı söylemezlik yapmıyor. İstenen şarkı çalınmıyorsa, söylenmiyorsa bir nedeni mutlaka vardır. Bu müzisyeni öldürme nedeni olabilir mi?

Tabii ki işin içinde alkolün etkisi de olabilir. Ancak yalnızca alkolle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Zihniyetle de alakalı bir mesele. 'Benim arkamda şu var, benim arkamda bu var. Bir gün nezarette kalır çıkarım' diyor. Ben de müşteri olarak bir mekana gidiyorum ama kimseye saygısızlık yapmıyorum.”

 

'YAŞAMAYA, GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ BİR DE ÜSTÜNE 'ÖLDÜRÜLMEYELİM' DİYE UĞRAŞIYORUZ'

 

Konser yasaklarının da müzisyenlere yönelik şiddeti körüklediğini ifade eden Alper Göçmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ünlü sanatçıların bile konserlerini iptal edilebiliyorlar. Bizim gibiler de maalesef öldürülüyor. Konserleri iptal edersen, sanatçı-müzisyen üzerinde bir hegemonya kurarsan Onur Şener'i katleden zihniyettekiler de 'Ben bunu dövsem de öldürsem de arkamda devlet var' diye düşünüyor. Öldürenler Çalışma Bakanlığı'nda çalışıyor düşünebiliyor musunuz? 

Korkuyoruz. İzmir'de de benzer saldırılar oldu. Zaten birçok sorunla başa çıkmaya çalışıyoruz. Bizim aldığımız ücretler çok cüzi rakamlar. Yaşamaya, geçinmeye çalışıyoruz. Bir de üstüne dövülmeyelim, öldürülmeyelim diye mücadele ediyoruz. Sanata ve sanatçıya yönelen hiçbir türden şiddeti kabul etmiyoruz."