SİYASET
Yayınlanma : 11 Ağustos 2025 13:26

Zorlu: Türk Dünyası'nda yeni bir iş birliği dönemi başlıyor

Zorlu: Türk Dünyası'nda yeni bir iş birliği dönemi başlıyor
Ankara'da düzenlenen İstişare Toplantısı'nda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Türk Dünyası'nda yeni bir iş birliği dönemi başlatıldığını ve 2030'da ülkelerin dünya ekonomisinde 8. sıraya yükselmesinin beklendiğini açıkladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu başkanlığında, Ankara’da Türk Dünyası ile ilgili kurumların katılımıyla bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altındaki bölgesel iş birlikleri ve ekonomik hedefler masaya yatırıldı.

teknik yapı

TÜRK DÜNYASI YÜZYILI VİZYONU

Zorlu, toplantıda yaptığı konuşmada, 'Türk Dünyası Yüzyılı' vizyonuyla birlikte kurumlar arası eşgüdümün artırılması ve kaynakların etkin kullanımı için yeni bir sürece girildiğini vurguladı. 'Amacımız, Türkiye’de Türk Dünyası alanında çalışan kamu kurumlarımız arasında daha yakın iş birliği sağlamak ve ortak projeler etrafında birleşmek. Bugün attığımız adımlar, bu yolun inşasında güçlü bir temel oluşturacaktır,' diye konuştu.

EKONOMİK İLİŞKİLERDE ÇARPICI VERİLER

Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasındaki derinleşen ekonomik ilişkilerin küresel ölçekte karşılık bulduğunu belirten Zorlu, dikkat çekici veriler paylaştı: 2024 itibarıyla Türk devletlerinin toplam GSYH’si 2,1 trilyon dolar seviyesinde. 2030 yılında bu rakamın 3 trilyon doları aşması ve teşkilat üyesi ülkelerin dünya ekonomileri arasında 8’inci sıraya yükselmesi bekleniyor. Türk devletlerinin karşılıklı dış ticaret hacmi 70,3 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’nin Türk ülkelerine olan dış ticaret hacmi 22 yılda 14 kat artarak 26 milyar dolara çıktı. Türkiye’de faaliyet gösteren Türk devletleri sermayeli şirket sayısı ise 2025 itibarıyla 5 bin 405 oldu.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE VURGUSU

Zorlu, Türkiye’nin terörle mücadelesinin, Türk Dünyası ile sürdürülebilir ilişkilerin tesisi açısından stratejik öneme sahip olduğuna işaret etti. 'Terörden arındırılmış bir Türkiye, Türk Dünyası'nda daha güçlü ekonomik, kültürel ve siyasi entegrasyonun önünü açacaktır. Kurumlarımızdan beklentimiz, bu vizyonu kendi faaliyet alanlarına taşımalarıdır,' şeklinde konuştu.