• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 13 Ağustos 2026 17:05

Ziraat Bankası vergi rekortmeni oldu

Ziraat Bankası vergi rekortmeni oldu
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2025 vergi rekortmenlerini açıkladı. Ziraat Bankası 70 milyar TL ile zirveye otururken, perakende devi BİM'in ilk 20'de yer alması dikkat çekti. İstanbul vergi gelirlerinin büyük kısmını sağladı.
Ziraat Bankası vergi rekortmeni oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2025 vergilendirme dönemine ait kurumlar vergisi beyan sonuçlarını ve Türkiye'nin vergi rekortmenlerini açıkladı. Bu yıl toplamda 1 trilyon 614 milyar TL'yi aşan kurumlar vergisi tahakkuk ederken, listenin zirvesine T.C. Ziraat Bankası A.Ş. yerleşti. Bankanın 70 milyar 394 milyon TL'yi aşan vergi tahakkuku dikkat çekti.

Ziraat Bankası vergi rekortmeni oldu 1

Bankacılık sektörü listenin başında

Vergi rekortmenleri listesinde bankacılık ve finans sektörünün güçlü bir temsiliyeti bulunuyor. Ziraat Bankası'nı listede ismi açıklanmayan iki kurum takip ederken, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. üçüncü, Türkiye Garanti Bankası A.Ş. ise dördüncü sırada yer aldı. İlk 10'da QNB Bank A.Ş., Citibank A.Ş. ve Allianz Sigorta A.Ş. gibi finans kuruluşları da bulunuyor.

Ziraat Bankası vergi rekortmeni oldu 2

BİM'in listedeki yeri şaşırttı

Listenin en dikkat çekici unsurlarından biri, perakende devi BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.'nin ilk 20'de kendine yer bulması oldu. Genellikle bankacılık, finans ve sanayi şirketlerinin domine ettiği listede, BİM'in dev bankalar ve sigorta şirketlerini geride bırakarak 7. sırada yer alması vergi kamuoyunda şaşkınlığa neden oldu. LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. ve Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş. gibi şirketler de ilk 20'de yer aldı. İstanbul, toplam verginin %60,51'ini tek başına sağlarken, Ankara ve İzmir de önemli paya sahip. Toplam 1 milyon 215 binden fazla mükellefin beyannamesi üzerinden yapılan hesaplamalara göre, toplam matrah 6 trilyon 971 milyar TL'yi, toplam tahakkuk eden vergi ise 1 trilyon 614 milyar TL'yi aştı.

Ziraat Bankası vergi rekortmeni oldu 3