NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Kiev'de bir araya geldi. Zelenski, Rusya'nın kendisinin Putin ile görüşmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yaptığını açıkladı.
GÜVENLİK GARANTİLERİ GÖRÜŞMESİ
Güvenlik garantileri konusunu Rutte ile görüştüğünü belirten Zelenski, bu garantilerin NATO'nun 5. Maddesine benzer şekilde yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Ukrayna'nın mevcut F-16 savaş uçaklarının sayısının güvenliği sağlamak için yeterli olmadığını söyleyen Zelenski, Rusya'nın savaşı sonlandırma isteği göstermemesi durumunda yaptırımlara tabi tutulması gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE'NİN ROLÜ
Zelenski ayrıca, Türkiye'nin Ukrayna'nın güvenlik garantilerine katılmak istediğini ve deniz güvenliğinden sorumlu olmak istediğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Amerikan NBC televizyonuna verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Zelenski ile bir zirve toplantısı yapmaya hazır olduğunu, ancak şu anda bu toplantının gündeminin hazır olmadığını belirtti. Lavrov, Rusya'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın gündeme getirdiği konularda esnek davranmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.







