• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 25 Eylül 2026 06:50

Yunanistan, İyon Denizi'nde doğal gaz arama çalışmalarına başlıyor

Yunanistan, İyon Denizi'nde doğal gaz arama çalışmalarına başlıyor
Yunanistan, 2027 başında İyon Denizi'nde doğal gaz arama çalışmalarına başlayarak denizlerde yeniden sondaj yapacak. İlk kuyu, 'Blok 2' sahasında açılacak.

Yunanistan, 2027 yılının başında İyon Denizi'nde doğal gaz arama kuyusu açmayı planlıyor. Bu adım, komşu ülkenin yıllar sonra denizlerde yeniden sondaj yapacağını gösteriyor.

İlk kuyu 'Blok 2' sahasında açılacak

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunan-Amerikan kuruluşlarına yaptığı konuşmada, sondaj çalışmalarının 2027 baharında başlayacağını belirtti. Yunanistan Hidrokarbon ve Enerji Kaynakları Yönetim Şirketi (HEREMA) tarafından paylaşılan verilere göre, ilk kuyu İyon Denizi'nin kuzeybatısındaki 'Blok 2' ruhsat sahasında yer alacak.

Operasyon önemli bir gelişme

Yapılacak sondaj, kıyıdan 55 kilometre uzakta ve 900 metre su derinliğinde gerçekleştirilecek. Bu operasyon, bölgedeki sismik araştırmaların ötesine geçerek, doğal gaz kaynaklarının ticari olarak geliştirilip geliştirilemeyeceğine dair somut veriler elde edilmesini sağlayacak. Yunan hükümeti, enerji arama stratejisini genişleterek, farklı deniz bloklarında da anlaşmalar imzalayarak bölgedeki varlığını artırmayı hedefliyor.