• middent dış kurban bayramı ilanı
  • satrıda dörüm bayram
EĞİTİM
Yayınlanma : 06 Ekim 2025 22:13

YÖK Başkanı Özvar: Karadeniz Teknik Üniversitesi uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara çıkmalı

YÖK Başkanı Özvar: Karadeniz Teknik Üniversitesi uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara çıkmalı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara çıkması gerektiğini belirterek, üniversitenin başarılarını ve geliştirilmesi gereken alanlarını sıraladı. Ayrıca, yakında Şam'da Türkiye Suriy
YÖK Başkanı Özvar: Karadeniz Teknik Üniversitesi uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara çıkmalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) 2025-2026 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin uluslararası sıralamalarda daha üst seviyelerde yer almasının önemini vurguladı.

sempati mobilya

KTÜ'NÜN BAŞARILARI VE GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN ALANLAR

Prof. Dr. Özvar, KTÜ'nün 2024 yılı raporunda birçok alanda dikkat çekici başarılara imza attığını belirtti. Üniversitenin 17 akredite lisans programıyla Türkiye'de 19. sırada yer aldığını, Teknofest, TÜBİTAK ve diğer yarışmalara öğrenci katılımında ilk beş üniversite arasında bulunduğunu, 65 patent başvurusu ile dokuzuncu sırada olduğunu ve olumlu sonuçlanan patent sayısında 12. sırada yer aldığını ifade etti. Ayrıca, TÜBİTAK projeleri açısından hem sayı hem de bütçe bakımından ilk sıralarda yer aldığını ve kişi başına düşen karbon ayak izinin en düşük üniversiteler arasında dördüncü sırada olmasıyla sürdürülebilirlik konusundaki duyarlılığını gösterdiğini kaydetti. Bu göstergelerin üniversitenin güçlü yönlerini ortaya koyarken, iyileştirmeye açık yönlerine de işaret ettiğini söyledi.

ULUSLARARASI GÖRÜNÜRLÜK VE SAĞLIK ALANINDAKİ POTANSİYEL

Bir üniversitenin dünya ülkelerinde tanınmasının, akademik prestijinin yanı sıra öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliği, ortak araştırma projeleri, çift diploma programları ve bilim diplomasi bakımından da büyük önem taşıdığını belirten Özvar, KTÜ'nün uluslararası sıralamalarda bilgisayar bilimleri alanında ilk bin üniversite arasında yer aldığını, ancak genel sıralamalarda daha fazla gayret göstermesi gerektiğini ifade etti. Bu tablonun üniversitenin bazı alanlarda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin tüm alanlara yayılması gerektiğini gösterdiğini dile getirdi. Özvar, üniversitenin uluslararası görünürlüğünü artırmak için nitelikli yayın ve atıf sayısının artırılması, genç akademisyenlerin uluslararası araştırmacılarla ortak çalışmalara yönlendirilmesi ve ulusal/uluslararası üniversitelerle işbirliklerinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, KTÜ'nün güçlü akademik birikimi ve köklü kurumsal tarihi ile sağlık alanında mükemmellik merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu, bunun için üniversite hastanesinin araştırma ve teknoloji yatırımları ile desteklenmesi, uluslararası işbirliklerinin zenginleştirilmesi ve disiplinler arası projelere odaklanılması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE SURİYE DOSTLUK ÜNİVERSİTESİ KURULACAK

Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu doğrultusunda, geçtiğimiz yıl Bakü'de kurulan Türkiye Azerbaycan Üniversitesi ve bu yıl Taşkent'te açılan Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesi'nin Türk dünyası ile akademik işbirliğini stratejik bir düzeye taşıyan önemli adımlar olduğunu söyledi. Bu iki üniversitenin son üç yılda kurulduğunu ve eğitim-öğretim faaliyetlerine başladığını hatırlattı. Ayrıca, İslam coğrafyası ve Afrika'da artan ortak programlar, öğrenci değişimleri ve çift diploma anlaşmalarının Türkiye'yi küresel ölçekte bir cazibe merkezi haline getirdiğini belirtti. Bu bağlamda, yakında Şam'da Türkiye Suriye Dostluk Üniversitesi'nin kurulacağını ve kuruluş anlaşmasının önümüzdeki günlerde imzalanacağını duyurdu. Bu üniversitenin Halep'te de bir şubesinin açılmasının planlandığını ekledi. Özvar, Türkiye Suriye Dostluk Üniversitesi'nin kuruluşuna Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin de destek vereceğini ve bu üniversitenin kuruluşunda rol alacağını belirtti.