Yıllardır tren garı sanılan yapının sırrı çözüldü: Av köşkü çıktı

Dalaman'da yıllardır tren garı sanılan tarihi yapının aslında Abbas Hilmi Paşa'nın av köşkü olduğu belirlendi, şehir efsanesi son buldu.Yıllardır tren garı sanılan yapının sırrı çözüldü: Av köşkü çıktı
Muğla'nın Dalaman ilçesinde, 1900'lü yılların başında Mısır Valisi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan ve uzun yıllar boyunca 'tren garı' olarak bilinen bir yapının aslında av köşkü olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, yapının yanlışlıkla inşa edildiği yönündeki şehir efsanesini de sona erdirdi.

PROJELERİN KARIŞTIĞI İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ
Dalaman eski Belediye Başkanı Şevket Durmuş, binanın mimari yapısının tren garını andırdığını ancak iç kısmının tren garı ile bir ilgisinin bulunmadığını belirtti. Durmuş, projelerin karışmasının mümkün olmadığını, yapının 1908'li yıllarda av köşkü ve idari bina olarak inşa edildiğini açıkladı. Ayrıca, geçmişte TİGEM arazisi içinde yük taşımak amacıyla tren raylarının kullanıldığını, ancak bunun yerleşim birimlerine hizmet eden bir tren hattı olmadığını vurguladı.

BİNANIN TARİHİ VE KULLANIMI
Osmanlı döneminde Mısır Valisi olan Abbas Hilmi Paşa, 1874'te mülkiyeti kendisine geçen Dalaman'daki arazilerinde çalışmalar yaptırmış ve 1908'de buraya bir av köşkü, Mısır'ın İskenderiye şehrine ise bir tren istasyonu yaptırmak istemiş. Fransızların projeleri karıştırarak Dalaman'a yanlışlıkla tren garı inşa ettiği iddialarına rağmen, binanın aslında planlandığı gibi av köşkü olarak yapıldığı anlaşıldı. Günümüzde bina, TİGEM hizmet binası olarak kullanılmaya devam ediyor.
- 08:00Erzincan, dünya arkeolojisinin buluşma noktası oluyor
- 07:48Erzincan'da gökyüzünden yağan dolu ve dağdan kopan topraklar yolu kapattı
- 06:09Mavi Vatan yasasıyla Yunanistan'a yanıt niteliğinde adım
- 06:01EYT emeklileri dikkat: SGK, geçmişe dönük incelemelerle emeklilikleri iptal ediyor!
- 05:53İşçiler eylemde: Sözler tutulmadı, kıdem tazminatları ödenmedi





