EĞİTİM
Yayınlanma : 17 Aralık 2025 13:48
Düzenleme : 17 Aralık 2025 13:52

Yatağan'da bin yıllık yağmur duası geleneği sürüyor

Yatağan'da bin yıllık yağmur duası geleneği sürüyor
Muğla'nın Yatağan ilçesinde, Doğanköy Mahallesi'nde bin yıllık yağmur duası geleneği sürdürülüyor ve bölge halkı bu geleneği yaşatmak için çaba gösteriyor.
Yatağan'da bin yıllık yağmur duası geleneği sürüyor

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Doğanköy Mahallesi, bin yıllık 'Yağmur Duası' geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Bahar aylarında ve kuraklık dönemlerinde gerçekleştirilen yağmur duaları, bölge halkının kültürel bağlarını güçlendirmesi açısından son derece önemli.

teknik yapı

GELENEĞİ YAŞATMA ÇABALARI

Doğanköy Mahalle Muhtarı Durmuş Gök, bu geleneklerin mahallede 'Domuzdamı Ereni' olarak bilinen mevkide yapıldığını ifade ederek, atalarından miras kalan bu uygulamanın asırlardır sürdüğünü belirtti. Muhtar Gök, muhtarlık görevine yeniden döndüğünde, törenleri organize etmeye başladığını ve bu geleneği canlandırmak için yoğun çaba harcadığını vurguladı.

YAĞMURUN BEREKETİ

Gök, yağmurun bir bereket olduğunu dile getirerek, 'Asırlardır devam eden yağmur duasına kurban kesip dualarla başlıyoruz. Kazanlarla hayır amaçlı pişirilen yemekler, köylüler ve davetlilerle birlikte yeniliyor. Bu törenlerde büyüklerimizden gördüğümüzü yaşatıyoruz' dedi. Ayrıca, törenlerin yapıldığı Erenler mevkiindeki alanların geçmişte defineciler tarafından tahrip edildiğini hatırlatarak, bölgenin korunması için yetkililerden destek istedi.