Yapay zeka görsel iletişimcileri tehdit mi ediyor? Uzmanlardan çarpıcı analiz

Yapay zeka, görsel iletişim sektörünü dönüştürürken, uzmanlar bunun bir tehdit değil, keşfin yeniden tanımlandığı bir dönem olduğunu belirtiyor. Tasarımcıların rolü stratejistliğe kayarken, insan eliyle yapılan işlere olan güven sürüyor.
Yapay zekanın hızla geliştiği günümüzde, görsel iletişim sektörü de büyük bir dönüşümün eşiğinde. İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Büker, yapay zeka üretimi görsellerin yarattığı mesleki kaygılara akademik bir bakış açısı getirerek, bu durumun bir son değil, keşfin yeniden tanımlandığı bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti.

Yapay Zeka Tasarım Süreçlerini Nasıl Değiştiriyor?
Prof. Dr. Büker, üretken yapay zeka teknolojilerinin tasarım süreçlerini, "oluşturucu odaklı yaklaşımdan yönlendirme temelli bir yapıya" dönüştürdüğünü vurguladı. 2025-2026 akademik verilerine göre, yapay zekanın profesyonel görüntü kalitesinde yüzde 95,69'luk bir doğruluk oranına ulaştığını belirten Büker, "Midjourney v7 ve Gemini gibi araçlar, tasarımcıya eskiden mümkün olmayan bir kontrol ve esneklik alanı sağlıyor" dedi. Bu durum, yapay zekanın artık yalnızca bir yardımcı araç olmaktan çıkıp, doğrudan bir ortak haline geldiğini gösteriyor.
Mesleki Rollerdeki Dönüşüm ve Fırsatlar
Yapay zekanın yükselişi, tasarımcılar için hem fırsatlar hem de zorluklar barındırıyor. Büker'e göre, teknik becerinin tek başına ayırt edici değerini kaybettiği bu dönemde, tasarımcıların rolü problemi tanımlayan, kavram üreten ve görsel dili belirleyen bir stratejiste dönüşüyor. İşin üretimini ise tasarımcının yönlendirdiği algoritmalar üstleniyor. Bu dönüşüme uyum sağlamayanların mesleğin dışında kalabileceği uyarısında bulunan Büker, "Tehdit teknolojinin kendisi değil, değişime kapalı olmaktır" ifadesini kullandı.
Tüketici Güveni ve Geleceğin Tasarımcıları
Güncel araştırmalar, tüketicilerin tamamen yapay zeka tarafından üretilen görsellere, insan eliyle yapılmış işler kadar güvenmediğini ortaya koyuyor. Prof. Dr. Büker, "İnsan eliyle yapılmış işler hala daha yüksek güven ve değer üretiyor. Asıl değer artık ‘kim yaptı?’ sorusunda değil, ‘kim yönetti?’ sorusunda gizli" dedi. Genç tasarımcılara yapay zekayı bir "kolay yol" olarak değil, öğrenmeyi genişleten bir araç olarak görmeleri gerektiğini öğütleyen Büker, etik ve telif konularının eğitimin ayrılmaz bir parçası haline gelmesi gerektiğini vurguladı.
- 20:16Kamyonetin altında kaldılar, mucizevi şekilde yürüyerek taburcu oldular!
- 20:07Kartal'da 19 Mayıs coşkusu dorukta
- 19:57Manisa'da Dere Yatakları Çöplüğe Döndü: Koltuktan Bebeğe Her Şey Atıldı
- 19:38Denizli'de sanayiciler dijitalleşme ve siber güvenlik zirvesinde buluştu
- 19:28Kütahya'da engelsiz hayat için önemli çalıştay düzenlendi




