Vicdan Gemisi'ne yapılan saldırı sonrası gözaltına alınan milletvekilleri Türkiye'ye döndü

Gazze'ye insani yardım götüren Vicdan Gemisi'ne İsrail tarafından yapılan saldırı sonrası alıkonulan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi milletvekilleri, İstanbul'a döndü. Milletvekilleri, gözaltı süreçlerini ve İsrail'in uluslararası hukuka aykırı müdahaleVicdan Gemisi'ne yapılan saldırı sonrası gözaltına alınan milletvekilleri Türkiye'ye döndü
İsrail tarafından uluslararası sularda, Gazze'ye insani yardım götüren Vicdan Gemisi'ne yönelik gerçekleştirilen saldırı sonucu alıkonulan milletvekilleri, İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı.

Milletvekillerinin İstanbul'a Dönüşü
Saat 12.48'de İsrail'den Azerbaycan'a gönderilen Saadet Partisi milletvekilleri Mehmet Atmaca, Necmettin Çalışkan ve Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, Azerbaycan Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'ndan İstanbul'a saat 22.30'da iniş gerçekleştirdi. Milletvekillerini Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partililer, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ve çok sayıda vatandaş karşıladı. Havalimanı VIP Salonu'nda milletvekilleri, Filistin ve Gazze'ye yönelik destek sloganlarıyla karşılandı.

Gözaltı Süreci ve Açıklamalar
Gözaltına alınma sürecini anlatan Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, "Vicdan Gemisi ile İtalya'dan hareket ettikten sonra 8. günümüzü geride bıraktığımızda, hiç beklemediğimiz bir anda uluslararası sulardayken, İsrail'e mesafemiz 100 mil üzerindeyken, bir gece yarısı helikopterler, hücum botlar şeklinde gemimiz maalesef baskın yedi. Önceden aldığımız istihbarat bilgileri vardı, o yüzden önceden Mısır karasularına yakın gitmek için bir karar verilmişti. Ama buna rağmen bu, İsrail’i, işgal rejimi, katil devleti durdurmadı. Uluslararası hukuku tanımadan, uluslararası sularda Vicdan Gemimize müdahale etti. Bizden bir saat önce, bizimle buluşacak teknelere müdahale etmiş. Hepimizi hukuksuz bir şekilde alarak, Aşdod Limanı’na götürdüler" dedi. Milletvekili Ün, "Biz tüm arkadaşlarımızla birlikte, aktivist ve Türk vatandaşı arkadaşlarımızla birlikte limanda tüm süreçleri aynı şekilde geçirdik, aynı şekilde muamele gördük. Cezaevi aracına alınmamız aslında zaten, bizlerin de diğer arkadaşlarımızla birlikte, hapishaneye götürülmemiz şeklinde neticelenecekti, bu şekilde ifade edilmişti hem de bizim beklentimiz de buydu. Ancak araca bindikten sonra uzun bir yolculuk yaptırıldı. Hapishaneye götürülecekken, birden kapı açıldığında havalimanında olduğumuzu gördük. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti 3 milletvekili tekrar havalimanı dışına çıkarılıp, bir polis merkezinde ayrı ayrı bölümlerde 12 saat bekletilerek, bugün öğle saatlerinde 12.30'da Azerbaycan'a yolculuğumuz sağlanana kadar orada bekletildik. Azerbaycan üzerinden ülkemize kavuşmak nasip oldu" diye konuştu.

Filistin Davasına Destek ve Tepkiler
Özgürlük Filosu'nda gözaltına alınan Saadet Partisi Milletvekili Necmettin Çalışkan, "Bugün bizler bütün milletimizin, 86 milyonun desteğiyle duasıyla çıktığımız bu yolda inanıyoruz ki Rabbimizin lütfuyla Filistinli kardeşlerimizin zaferiyle tamamlanacaktır. Elbette süreç içerisinde pek çok hadise yaşandı. Ama bunların hepsi daha sonra gündeme getirilecek şeyler. Bugün en önemli mesele insanlık tarihi boyunca eşi benzeri görülmemiş olan açlıktan ölümlere çare bulunması. Yine İslam tarihi boyunca eşi benzeri görülmemiş olan bugünkü kadar güçlü olunduğu halde kardeşlerimizin soykırıma uğramasına engel olunması çabasıdır. Eğer bizler bu filolar vasıtasıyla Gazze'deki ateşkese katkı olabilmişsek bunu büyük bahtiyarlık sayarız. Bugün net olarak şunu ifade etmeliyiz ki halen Gazze'de insanlar ölüyor. Halen savaş devam ediyor. Onun için bugün bir zafer havası değil olsa olsa Gazze'ye desteği yükseltme zamanıdır" şeklinde konuştu. Saadet Partisi Milletvekili Mehmet Atmaca ise, "Bu yolculuğun iki aşaması var. Birincisi gemi ve yolculuk aşaması, ikincisi İsrail’in bize uyguladığı muamele konusu. Bunların hiçbiri bize sürpriz değildi çünkü biz bu yola çıkarken bu ihtimallerin hepsini göze alarak çıktık. Yani İsrail’in bize uluslararası hukuka adalete ve hakka uygun bir muamele etmeyeceğini biz bilerek gitmiştik. Karşılaşılabilecek ihtimallerin en olumsuzuyla karşılaşmış değiliz. Çünkü bizim gemilerimize silahla saldırı olup öldürülme ihtimalleri de vardı. Geçmişte bu da oldu. Biz o yüzden yaşanmış olanlarla ilgili sürpriz durumumuz yok. Geldiğini öngördüğümüz ve o kabullerle yola çıktığımız yolculuktu. Bir kere daha şahit olduk ki İsrail bir devlet değil. Hukuku ya da uluslararası hukuku sayan bir devlet değil. Adalet anlayışı olmayan gerçekten bir terör örgütü ve bütün memurları bir örgüt mensubu gibi hareket eden bir yapı" dedi. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan da, "Önemli bir başarı ortaya kondu. Önemli bir sevinç kaynağına bugün vesile oldular. Ama buruk bir sevinç içerisindeyiz. Milletvekillerimiz Özgürlük Filosu’yla beraber gittikleri arkadaşlarla beraber dönebilmek için yoğun bir gayret içerisinde oldular. Ama muvaffak olamadılar ama Allah’ın izniyle yarın diğer arkadaşlarımız, Özgürlük Filosu’nda kalan arkadaşlarımız, Sumud Filosu’nda kalan arkadaşlarımız da Türkiye’ye gelecekler. Bu seferleri hayırlı bir şekilde tamamlamış olacaklar inşallah" ifadelerini kullandı.
- 04:59Mehmet Şimşek New York'ta küresel devlerle buluşuyor: Yatırım turunda kritik temaslar
- 04:50Çin'de dev pantolon şeklinde gökdelen inşa edildi
- 04:401 Liraya Düşen Nane ve Maydanoz İçin Market Önünde İzdiham! Sosyal Medya Alev Aldı
- 04:30Tayland'da askerlik kura çekimi sosyal medyada gündem oldu
- 04:20Hazal Kaya ve Enis Arıkan'ın çocukluk sırrı ortaya çıktı: Aynı liseden mezun olmuşlar!




