• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 03 Eylül 2026 08:48

Venezuela, ABD'li şirketlerle enerji anlaşmaları imzaladı

Venezuela, ABD'li şirketlerle enerji anlaşmaları imzaladı
Venezuela, ABD'li Chevron ve İtalyan Eni ile enerji alanında yeni sözleşmeler imzaladı. Enerji Bakanı Wright, bugün yapılan anlaşmaları tarihi bir gün olarak değerlendirdi.

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, başkent Caracas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'te ABD Enerji Bakanı Chris Wright ile birlikte imza törenine katıldı.

Yeni sözleşmeler imzalandı

Venezuela'nın devlet petrol şirketi PDVSA, ABD'li Chevron ve İtalyan Eni ile yeni sözleşmeler imzaladı. Bu anlaşmalar, üretimi artırma ve sektöre daha fazla yatırım çekme hedefi doğrultusunda gerçekleştirildi. İki taraf, ocak ayında yürürlüğe giren yeni hidrokarbon yasasına uyum sağlamak amacıyla Petroboscan, Petropiar ve Petroindependencia şirketlerinin sözleşmelerini yeniledi.

Tarihi gün olarak nitelendirildi

Enerji Bakanı Wright, Venezuela hükümeti ile ABD'li şirketlerin yaptığı anlaşmaların ardından bugünü “tarihi bir gün” olarak tanımladı. Wright, “Bugün Venezuela'nın dönüşümü ve halkın imkanlarının genişlemesi açısından tarihi bir an” dedi. Rodriguez ise, Venezuela ile ABD arasında imzalanan 28 Ağustos tarihli devasa mutabakatın ABD halkına da olumlu yansıyacağını ümit etti.