• middent dış kurban bayramı ilanı
  • satrıda dörüm bayram
GÜNDEM
Yayınlanma : 08 Aralık 2025 14:15
Düzenleme : 08 Aralık 2025 15:34

Van'da orta büyüklükte deprem riski kapıda mı? Uzman uyardı!

Van'da orta büyüklükte deprem riski kapıda mı? Uzman uyardı!
Van'da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, bölgedeki tektonik sıkışmanın devam ettiğini ve önümüzdeki 10 yıl içinde orta büyüklükte bir deprem riski olduğunu belirtti. Yumuşak zeminlerin deprem etkisini artırdığı vu
Van'da orta büyüklükte deprem riski kapıda mı? Uzman uyardı!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Tuşba ilçesinde yaşanan 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından önemli uyarılarda bulundu. Alkan, bu sarsıntının bölgedeki deformasyonun sürdüğüne işaret ettiğini belirterek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde orta büyüklükte bir deprem beklentisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor" dedi.

sempati mobilya

DEPREMİN DERİNLİĞİ VE ODAK MEKANİZMASI ÖNEMLİ

Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Derebey Mahallesi merkezli yaşanan ve AFAD verilerine göre 4.6 büyüklüğünde kaydedilen deprem, yerin 6.11 kilometre derinliğinde meydana geldi. Deprem, Van merkez ve çevre ilçelerde de hissedildi. Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremin derinliği ve odak mekanizmasının bölgedeki tektonik sıkışmanın ve deformasyonun devam ettiğine dair önemli işaretler taşıdığını vurguladı. Farklı kurumların çözümlerine göre 13-17 kilometre derinlikler arasında hesaplanan depremin, bölgenin hâlâ stres biriktirdiğini ve kuzey-güney yönlü sıkışmanın sürdüğünü gösterdiğini belirtti.

BEKLENTİ İÇİNDE OLAN BİR BÖLGEDE YAŞANMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta gerçekleşen bu küçük-orta büyüklükteki sarsıntının, odak mekanizması ve moment tensörü çözümlerine göre doğrultu atımlı bir mekanizmaya sahip olması ve normalden daha derin bir odakta meydana gelmesi dikkat çekiyor. Van Gölü'nün doğusunda ve Van'ın hemen kuzeyinde, yani beklenti içinde olan bir bölgede yaşanması, bölgenin genel tektoniği ve doğudan Van'a uzanan fay hatlarıyla ilişkili bir aktivite olabileceği değerlendirmesini güçlendiriyor. Bu durum, bölgenin deprem potansiyelinin sürdüğüne işaret ediyor.

YAPI GÜVENLİĞİ VE ZEMİN ŞARTLARINA UYGUN YAPIYA ÖNEM VERİLMELİ

Depremin Tuşba ve İpekyolu'nun kuzeyinde daha fazla hissedilmesinin temel nedeninin, bölgedeki göl çökelleri, kalın alüvyonlar ve yumuşak zeminlerin deprem enerjisini büyüterek yüzeye iletmesi olduğu açıklandı. Bu tür zeminler, deprem dalgalarının süresinin ve şiddetinin artmasına neden olarak vatandaşların depremi beklenenden daha uzun sürmüş gibi hissetmesine yol açıyor. Bu nedenle, bölgede yapı güvenliği ve zemin şartlarına uygun yapılaşma konusunda önlemlerin alınması büyük önem taşıyor.