SAĞLIK
Yayınlanma : 08 Şubat 2026 03:20

Uzman uyardı: Yatmadan önce telefona bakmak beyninize oyun oynuyor, uyku değil yatakta bekliyorsunuz!

Uzman uyardı: Yatmadan önce telefona bakmak beyninize oyun oynuyor, uyku değil yatakta bekliyorsunuz!
Prof. Dr. Aylin Kılıç, gece ışığa maruz kalmanın uyku hormonu melatonini baskılayarak kronik yorgunluk ve dikkat dağınıklığına yol açabileceğini, tam karanlıkta uyumanın sağlık için kritik olduğunu açıkladı.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Kılıç, televizyon karşısında uyuyan, yatmadan önce telefona bakan veya odasında gece lambası yananları uyararak, bu durumun uyku kalitesini ciddi şekilde bozduğunu açıkladı. Kılıç, göz kapakları kapalı olsa bile ortam ışığının retinaya ulaştığını ve beynin karanlığı algılamadıkça uykuya geçmediğini vurguladı.

teknik yapı

BEYİN GÜNDÜZ SİNYALİ ALIYOR

Prof. Dr. Aylin Kılıç, gözün sadece görme organı olmadığını, aynı zamanda ışığı algılayarak beynin biyolojik saatini yönlendirdiğini belirtti. Retinanın ışığı algıladığı anda beyne 'gündüz' sinyali gönderdiğini ve bu sinyalin uyku hormonu melatoninin salgılanmasını baskıladığını açıkladı. Özellikle televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarından yayılan mavi ışığın, retina tarafından gündüz ışığı gibi algılandığını ifade etti.

KRONİK YORGUNLUK RİSKİ

Gece ışık altında uyumanın, kişinin uyuduğunu sanmasına rağmen vücudun dinlenme moduna geçememesine yol açtığını vurgulayan Kılıç, bu durumun zamanla kronik yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve hormonal düzensizliklere neden olabileceğini söyledi. Melatoninin bağışıklık sistemi, hormon dengesi, hücre yenilenmesi ve stres kontrolünde kritik rol oynadığını hatırlattı.

TAM KARANLIK ÖNERİSİ

Prof. Dr. Kılıç, bilimsel olarak en sağlıklı yöntemin tamamen karanlık bir ortamda uyumak olduğunu belirterek, uyku alanının ışık geçirmez olması gerektiğini ve gerekirse göz maskesi kullanılmasını önerdi. Televizyon açıkken uyuyanların, yatmadan önce telefona bakanların veya gece lambası yananların aslında uyumadığını, sadece yatakta beklediklerini ifade etti.