Uzman uyardı: Türkiye, üç kıtanın sıkışma alanında!

Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, Türkiyenin üç kıtanın kesişim noktasında bulunması nedeniyle sürekli deprem riski taşıdığını ve fay hatlarının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti.
Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, Türkiyenin jeolojik yapısı gereği sürekli deprem riski altında olduğunu ve bu riskin üç kıtanın kesişim noktasında bulunmasından kaynaklandığını belirtti. Kuruçay, depremlerin tahmin edilemezliğine vurgu yaparak, önemli olanın meydana gelen olaylardan ders çıkarıp alınması gereken tedbirleri belirlemek olduğunu söyledi.

ÜÇ KITANIN KESİŞİM NOKTASINDA BİR ÜLKE
Mehmet Kuruçay, Türkiyenin jeolojik konumunu üç kıtanın arasında sıkışma, çarpışma ve her türlü jeolojik hareketin meydana geldiği bir ülke olarak tanımladı. Bu durumun çok sayıda faylanma ve tektonik harekete neden olduğunu, dolayısıyla nerede ne olacağını kestirmenin imkansız olduğunu ifade etti. Kuruçay, 6 Şubatta yaşanan depremlerin bilim insanlarının beklentilerini aştığını, çünkü bu büyüklükte bir depremin oluşması için devasa bir enerji birikimi gerektiğini ve depremin ardından çevre fayların da tetiklendiğini sözlerine ekledi.
FAY HATLARININ KADER BAĞLI BİR BAĞLANTISI
Kuruçay, Türkiyedeki fay hatlarının birbirinden bağımsız olmadığını, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege graben sistemlerinin tamamının birbirine bağlı olduğunu vurguladı. Asya, Avrupa ve Afrika arasındaki sıkışma rejiminin, her bir kırığın diğer bölgelerdeki enerjiyi etkilediğini belirtti. Bu karmaşık jeolojik yapının, depremlerin tahminini zorlaştırdığını ancak meydana gelen her depremin, alınması gereken önlemler konusunda önemli bir yol gösterici olduğunu sözlerine ekledi.
- 06:09Mavi Vatan yasasıyla Yunanistan'a yanıt niteliğinde adım
- 06:01EYT emeklileri dikkat: SGK, geçmişe dönük incelemelerle emeklilikleri iptal ediyor!
- 05:53İşçiler eylemde: Sözler tutulmadı, kıdem tazminatları ödenmedi
- 05:43Sazlıdere'de bilirkişi şoku: TOKİ inşaatları mevzuata aykırı mı?
- 05:35Donald Trump Jr. nadir element şirketi için Pentagon'dan dev kredi aldı





