• ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 06 Ekim 2026 01:52

Türkiye sanayisinde dönüşüm için strateji önerileri

Türkiye sanayisinde dönüşüm için strateji önerileri
Adnan Dalgakıran, Türkiye sanayisinin küresel rekabetteki zorluklarını değerlendirerek, dönüşüm için kapsamlı bir strateji ve iş birliği çağrısında bulundu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Adayı Adnan Dalgakıran, Türkiye sanayisinin küresel rekabette karşılaştığı zorlukları ve gerekli adımları ele aldı.

Küresel rekabet koşullarında strateji ihtiyacı

Dalgakıran, sanayinin verimlilik, teknoloji ve insan kaynağı gibi unsurların bir arada değerlendirileceği kapsamlı bir stratejiye ihtiyacı olduğunu vurguladı. “Şirketlerin yarınını güçlendirecek bir anlayışa ihtiyacımız var.” diyen Dalgakıran, yalnızca maliyetlerin düşürülmesine odaklanmanın yeterli olmayacağını belirtti.

Sanayi stratejisi ve iş birliği

Uzun vadeli bir sanayi stratejisinin, kamu, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği ile oluşturulması gerektiğini ifade eden Dalgakıran, sanayinin sorunlarının bütünüyle ele alınması gerektiğini dile getirdi. Hammadde, enerji, otomasyon ve dijitalleşme gibi başlıkların Türkiye’nin rekabet gücünü etkilediğini kaydetti. Ayrıca sanayide teşvik sisteminin, şirketlerin dönüşümünü hızlandıracak bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Dalgakıran, Türkiye’nin üretim stratejisinde teknoloji dönüşümüne odaklanarak, büyük ölçekli yatırımlarla uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konum kazanması gerektiğini belirtti. Şirketlerin iş birliği yaparak maliyet avantajı sağlamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.