EKONOMİ
Yayınlanma : 18 Eylül 2025 14:51

Türkiye-Libya Ticareti 4 Milyar Doları Geçecek: 5 Milyar Dolarlık Hedef

Türkiye-Libya Ticareti 4 Milyar Doları Geçecek: 5 Milyar Dolarlık Hedef
Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu'nun ikinci toplantısında, iki ülke arasındaki ticaretin bu yıl 4 milyar doları aşması ve gelecek yıl 5 milyar dolar hedeflendiği açıklandı. Yeni bir vize sistemi ve JETCO anlaşmasının imzalanması da görüşmeler arasında y
Türkiye-Libya Ticareti 4 Milyar Doları Geçecek: 5 Milyar Dolarlık Hedef

Türkiye ve Libya arasındaki ticaret ilişkilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu İkinci Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, bu yılın ilk 8 ayında karşılıklı ticaretin yüzde 25 artışla 3 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Bakan Bolat, yıl sonunu en az 4 milyar dolarla kapatmayı, gelecek yılı ise 5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

teknik yapı

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET VE YATIRIM İLİŞKİLERİ

Toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi için atılacak adımlar ele alındı. Bakan Bolat, Türk müteahhitlerinin Libya'da 1972 yılından bu yana 641 projede 31,5 milyar dolar değerinde çalışma gerçekleştirdiğini vurguladı. Enerji, tarım, balıkçılık, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliği fırsatlarına da dikkat çekildi. Ayrıca, 2009 yılından beri yapılmayan Türkiye-Libya Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı'nın bu yıl Aralık ayında yapılmasının önerildiği belirtildi.

YENİ VİZE SİSTEMİ VE JETCO ANLAŞMASI

15 Eylül itibariyle Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı uzun süreli çok girişli yeni bir vize sistemine geçildiği müjdesi verildi. Ayrıca, birkaç hafta içinde İstanbul'da Türkiye-Libya JETCO kuruluş anlaşmasının imzalanacağı açıklandı. Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim Şahubi ise toplantının iki ülkenin gelecek dönemlerdeki ilişkilerinin temelini oluşturacağını ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışmaların süreceğini ifade etti. Libya'nın Türkiye'ye ihracatının 320 milyon dolar, Türkiye'nin Libya'ya ihracatının ise 3 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtildi. Hava yolu ulaşımı konusunda da yeni seferlerin planlandığı ve Afrika'ya açılma konusunda ortaklık arayışlarının olduğu ifade edildi.