• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk 29 ağostıs
DÜNYA
Yayınlanma : 28 Ağustos 2026 22:36

Türkiye'den dönen 3 bin hayvanın sırrı aylar sonra çözüldü

Türkiye'den dönen 3 bin hayvanın sırrı aylar sonra çözüldü
Uruguay'dan Türkiye'ye getirilen ve kabul edilmeyince Libya'ya yönlendirilen 2.901 hayvanı taşıyan Spiridon II gemisinde yaşanan dram aylar sonra ortaya çıktı. Görüntüler, hayvanların ağır koşullarda haftalarca bekletildiğini ve en az 340'ı

Uruguay'dan Türkiye'ye getirilen 2 bin 901 büyükbaş hayvanı taşıyan Spiridon II gemisinin, hayvanların kabul edilmemesi üzerine başladığı geri dönüş yolculuğu, akıl almaz bir dramı gün yüzüne çıkardı. Geminin Tunus açıklarında uzun süre takip sistemlerinden kaybolması ve rotasını Libya'ya çevirmesi, aylar sonra ortaya çıkan görüntülerle birlikte yolculuk sırasında yaşanan dehşeti gözler önüne serdi.

Hayvanların Türkiye'ye kabul edilmemesi üzerine başlayan kriz

20 Eylül 2025'te Uruguay'ın başkenti Montevideo'dan yola çıkan Togo bayraklı Spiridon II, içinde 1.200 Angus ve 1.700 Holstein cinsi olmak üzere toplam 2 bin 901 büyükbaş hayvanla Türkiye'ye doğru seyir halindeydi. Hayvanların yaklaşık yarısının hamile olduğu belirtiliyordu. Ancak bir aydan uzun süren deniz yolculuğunun ardından Bandırma Limanı'na ulaşan gemi, yapılan kontrollerde hayvanların kimliklendirilmesiyle ilgili ciddi sorunlar tespit edilmesi üzerine geri çevrildi. Yüzlerce hayvanın ithalat listeleriyle uyuşmaması ve bazılarının kulak küpesi veya mikroçip bilgilerinin okunamaması üzerine Türkiye sevkiyatı kabul etmedi. Bu durum, ihracatçı, ithalatçı ve yetkililer arasında sorumluluk tartışmalarına yol açarken, binlerce inek yaklaşık üç hafta boyunca gemide bekletildi. Bu süreçte ilk seferde 58 hayvanın hayatını kaybettiği ve 140 buzağılamanın yaşandığı, ancak doğan buzağıların sadece 50'sinin bulunabildiği belirtildi.

Rotası değişen geminin Libya'ya varışı ve ortaya çıkan dehşet

9 Kasım'da gemiye yeniden yiyecek ve su sağlandıktan sonra 14 Kasım'da Uruguay'a dönmek üzere yola çıktığı bildirildi. Ancak 18 Kasım'da Tunus kıyıları açıklarında rotası aniden değişen Spiridon II, takip sistemlerinden uzun süre kaybolduktan sonra 22 Kasım'da Libya'nın Bingazi Limanı'na ulaştı. Uydu görüntülerinde geminin yanında görülen hayvan taşıma kamyonları, hayvanların Libya'da karaya çıkarıldığına dair şüpheleri artırdı. Uruguay Hayvancılık Bakanlığı, hayvanların tamamen indirildiğini doğrulasa da, kaç hayvanın indirildiği ve yolculuk sırasında kaç hayvanın öldüğüne dair net bir sayı verilemedi. Hayvan Refahı Vakfı, geminin takip sinyalinin kesildiği dönemde güvertede hayvan cesetlerini taşıdığı düşünülen büyük beyaz çuvalların da ortadan kaybolduğunu bildirdi. Mart 2026'da ORF tarafından yayımlanan geminin içinden çekilmiş görüntüler, son derece zayıflamış hayvanları, ölü buzağıları ve kalın gübre tabakalarıyla kaplı bölmeleri göstererek, haftalar süren bekleyiş ve yolculuk sırasında yaşanan ağır koşulları gözler önüne serdi. Vakfa göre, tüm süreç boyunca en az 340 hayvanın öldüğü tahmin ediliyor ancak kesin sayı halen bilinmiyor. Olayın ardından Türk ithalatçılar, şirketten yaklaşık 2,1 milyon dolar geri ödeme talep etti ve ilk dava herhangi bir uzlaşma sağlanamadan sona erdi. Spiridon II gemisi ise olayın üzerinden aylar geçmesine rağmen Akdeniz'de seyir halinde bulunuyor, binlerce hayvanın kaderi Bingazi'de sona ermiş olsa da, mevcut sistemdeki yasal boşluklar ve denetim sorunları devam ediyor.