DÜNYA
Yayınlanma : 19 Nisan 2026 17:44

Türkiye'den Almanya'ya giden gıda takviyesinde şok gerçek: Yasaklı madde çıktı!

Türkiye'den Almanya'ya giden gıda takviyesinde şok gerçek: Yasaklı madde çıktı!
Türkiye'den Almanya'ya gönderilen bir gıda takviyesinde, gıdalarda yasak olan yüksek miktarda sildenafil tespit edildi. Avrupa Birliği alarm sistemine bildirilen ürün, 'ciddi' risk kategorisinde yer alıyor ve Almanya satışını durdurdu.

Avrupa Birliği Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yayınlanan ve Almanya kaynaklı bir bildirim, Türkiye'den gönderilen bir gıda takviyesi hakkında ciddi endişeleri gün yüzüne çıkardı. Bu durum, hem tüketici sağlığı hem de uluslararası ticaret açısından dikkatle incelenmeyi hak ediyor.

teknik yapı

Türkiye\

ALKOL DEĞİL, İLAÇ ETKEN MADDESİ!

17 Nisan 2026 tarihinde Almanya'nın yaptığı bildirimde, Türkiye'den ihraç edilen bir gıda takviyesinin laboratuvar analizleri sonucunda, gıdalarda kullanımı kesinlikle yasak olan sildenafil maddesinin tespit edildiği belirtildi. Yapılan detaylı testlerde, ürünün kilogram başına tam 5160 mg sildenafil içerdiği saptandı. Bu, söz konusu maddenin kullanım amacına aykırı ve tehlikeli bir boyutta olduğunu gösteriyor.

CİDDİ RİSK UYARISI VE İNTERNETTE SATIŞINA ENGEL

Referans numarası 2026.3302 olarak kaydedilen bu olayın, RASFF tarafından 'ciddi' (serious) risk kategorisinde sınıflandırılması, durumun vahametini ortaya koyuyor. İlaç etken maddesi içeren bu gıda takviyesinin, bilinçsiz tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açma potansiyeli taşıdığı vurgulanıyor. Almanya makamları ise bu tehlikeli ürüne karşı derhal harekete geçerek, internet üzerindeki satış ilanlarının kaldırılması için gerekli işlemleri başlattı.