EKONOMİ
Yayınlanma : 19 Mart 2026 13:25

Türkiye'de büyük şirketlerde istihdam azalıyor

Türkiye'de büyük şirketlerde istihdam azalıyor
2025'te Türkiye'nin büyük şirketlerinde istihdam azalırken, birçok firma zarar etti. Borsa devlerinde işten çıkarmalar artış gösterdi.

2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin en büyük şirketlerinin birçoğunda işsizlik sorunu kendini gösteriyor. Hem işsiz sayısının hem de işsizlik oranının gerilediği iddia edilmesine rağmen, borsa devleri istihdamda ciddi bir azalma yaşadı.

sempati mobilya

İSTİHDAMDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Borsa İstanbul'un en değerli 30 şirketinde geçen yıl toplam 10 bin 406 çalışanın işine son verildi. Bu durum, sanayiden holdinglere, bankacılıktan telekomünikasyona kadar birçok farklı sektördeki firmaların küçülme yoluna gittiğini gösteriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, istihdam ve üretimde büyümeyi sürdürdüklerini belirtse de, halka açık şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği raporlar, bu durumun tam tersini ortaya koyuyor.

BÜYÜK ŞİRKETLERDE İŞTEN ÇIKARMALAR ARTMIŞTI

BIST 30'da yer alan ve çalışan sayısını açıklayan 26 şirketin toplam istihdamı 2024 sonunda 591 bin 669 kişiyken, 2025 sonunda bu sayı 581 bin 263'e düştü. Koç Holding, Türk Telekom ve Anadolu Efes, istihdamda en büyük düşüşleri yaşayan firmalar arasında yer alıyor. Özellikle Koç Topluluğu, 2024'te 130 bin 760 olan çalışan sayısını 2025 sonunda 120 bin 219'a düşürdü. Bu düşüşlerin önemli bir kısmı yurt dışı operasyonlar ve beyaz eşya sektöründeki zorluklardan kaynaklanıyor. Borsa İstanbul'da 2025’in son çeyreğine ait bilanço döneminin kapanmasıyla birlikte, sanayi sektörü için zor bir yıl geride kaldı. Matriks verilerine göre, borsadaki 560 şirketin 323’ü (yüzde 58) kâr ederken, 237 şirket (yüzde 42) zarar etti. En çok zarar eden firmalar arasında Vestel, Sasa Polyester ve Zorlu Enerji öne çıkıyor.