İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin stoklarında bulunan misket bombası, roket ve topçu mermilerini Ukrayna'ya yeniden transfer etmek için ABD'den onay talep ettiğini bildirdi.
Silahların geçmişi ve içeriği
Bu silahların toplamda 10 milyondan fazla patlayıcı misket bombası içerdiği ve Türkiye tarafından kısmen 1987 yılında ABD lisansları altında üretildiği belirtiliyor. Önerilen anlaşmanın önemli bir bölümünü, 1994 yılında ABD ordusunun kullanımından çekilen obüslerin ateşlediği topçu mermileri oluşturuyor.
Uluslararası yasaklar ve riskler
Oslo Görüşmeleri sonucunda 2007 yılında gündeme gelen ve 2010'da birçok ülke tarafından imzalanan Misket Bombaları Sözleşmesi, bu bombaların insan haklarına aykırı olmasından dolayı yasaklanmasına neden oldu. Ancak Türkiye, Rusya ve ABD dahil olmak üzere 16 ülke bu anlaşmayı imzalamayı reddetti. HRW, bu mühimmatların sivillere yönelik tehdit oluşturduğunu ve savaş suçu teşkil edebilecek sivil kayıplara yol açabileceğini ifade etti.








