Türk vatandaşlarından gelen Schengen vize talepleri, Ankara'daki Portekiz Büyükelçiliği'ne yoğunlaşırken, Portekiz, vize reddetme oranı yüzde 3.5 ile en düşük seviyede yer aldı. Birçok ülkenin, vizenin alındığı ülkeye öncelik verilmesi kuralı nedeniyle, Türk vatandaşlarının önce Portekiz'e seyahat etmeleri, ardından diğer Avrupa Birliği ülkelerine geçiş yapmaları yönünde bir uygulamanın olduğu belirtiliyor.

1.2 milyon vize başvurusu yapıldı
Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'den yapılan Schengen vize başvurusu sayısı 1.2 milyona ulaştı. Bu başvuruların %14.6'sı reddedildi. Türkiye, başvuru sayısı açısından 1.5 milyon ile Çin'in ardından dünya ikincisi oldu. Türk vatandaşlarının vize başvurularını en çok reddeden ülkeler arasında Almanya %27'lik oranla öne çıkıyor. En fazla başvuru ise %38.5'lik ret oranıyla Yunanistan'a yapıldı; bu durumun adalara verilen kapı vizesi uygulamasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Yunanistan ve Danimarka'daki vize süreçleri
Yunanistan, adalara yönelik vize işlemlerinde kolaylık sağlarken, ana kara için yapılan başvurularda %38.5'lik bir red oranı kaydetti. Yunanistan'ı, 218 bin başvuru ile Almanya takip ediyor. Danimarka ise 2024 yılında her 10 başvurudan yaklaşık 4'ünü reddetmişken, bu yıl 45 bin başvurunun %19.1'ini geri çevirdi. Fransa'ya yapılan 143 bin 379 başvuruya karşılık %15.2'lik bir ret oranı görüldü.







