ABD'nin İran'a yönelik altı aydır sürdürdüğü askeri operasyonlarda, Savunma Bakanı Pete Hegseth'in başlangıçtaki hızlı sonuç vaatlerine karşın birliklerin görev süreleri uzatılmaya başlandı. Bu durum, çatışmaların gelecek yıla sarkabileceğine işaret ediyor ve ABD Başkanı Donald Trump'a geniş bir hareket alanı sunuyor.
Oval Ofis'te savaşın geleceği tartışılıyor
Kapalı kapılar ardında üst düzey danışmanlarıyla bir araya gelen Trump'ın, savaşın sona erdiğini ilan etme fikrine sıcak baktığı belirtiliyor. Ancak Trump, İran üzerindeki ekonomik baskının rejimi nükleer programını feshetmeye ya da tamamen çökmeye zorlayacağına inanıyor. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hürmüz Boğazı'nın neredeyse tam kontrolüne sahip olduğumuz ve ekonomilerinin tamamen çöktüğü mevcut konumumuzu çok daha fazla beğeniyorum. Sadece kaçınılmaz olanı erteliyorlar. İran halkı ne zaman ayağa kalkıp savaşacak?" ifadelerini kullandı. Danışmanların, gerilimin artmasının yaklaşan ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin şansını tehlikeye atabileceği yönündeki uyarılarına rağmen Trump, kararlarında seçim sonuçlarını dikkate almadığını belirtti.
Sahadaki durum ve askerlerin durumu
Bölgeye konuşlandırılan 50 bin kişilik ABD askeri varlığı, 19 savaş gemisi, hava savunma birlikleri, savaş uçağı filoları ve paraşütçü birliklerinden oluşuyor. Bu durum, personeli ve ailelerini zorlarken, uzun yıllar sürebilecek bir bakım birikimine neden oluyor. Hava savunma birliklerinin standart 9 aylık görev süreleri 12 aya çıkarılırken, bazı birliklerin bir yıldan uzun süredir bölgede bulunduğu kaydedildi. CSIS Füze Savunma Projesi Direktörü Tom Karako, uzatılan görev sürelerinin askerleri yıpratma, bakımları geciktirme ve uzun vadeli modernizasyon çabalarını engelleme riski taşıdığını vurguladı. ABD Deniz Kuvvetleri yetkililerine göre, iki uçak gemisi ve 13 güdümlü füze fırkateyni dahil 19 savaş gemisi bölgede bulunuyor. Savaşın ilk döneminde bölgeye gönderilen gemiler, rutin molalar veremeden aylarca aralıksız seyrediyor.








