DÜNYA
Yayınlanma : 20 Ağustos 2025 16:09

Trump, Lisa Cook'tan istifa istedi: İpotek dolandırıcılığı iddiaları

Trump, Lisa Cook'tan istifa istedi: İpotek dolandırıcılığı iddiaları
ABD Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv üyesi Lisa Cook'tan, ipotek dolandırıcılığı iddiaları nedeniyle istifa etmesini istedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv Yönetim Kurulu üyesi Lisa Cook hakkında ipotek dolandırıcılığı iddialarına dayanarak istifa çağrısında bulundu. Bu çağrı, ABD Federal Konut Finans Ajansı (FHFA) Direktörü Bill Pulte'nin, Cook'un ipotek sözleşmeleriyle ilgili 'yanlış beyan' iddialarını Adalet Bakanlığı'na iletmesinin ardından geldi.

teknik yapı

İDDİALAR ADALET BAKANLIĞINA TAŞINDI

Bloomberg'in ulaştığı mektuba göre Pulte, Adalet Bakanı Pam Bondi ve diğer yetkililere yazdığı yazıda, Cook'un Michigan ve Georgia'da iki farklı konut için aynı anda 'birincil ikametgah' şartıyla ipotek aldığını ve bunun ipotek dolandırıcılığı kapsamında değerlendirilebileceğini belirtti. Belgelerde ayrıca Georgia'daki konutun kısa süre sonra kiralık olarak listelendiği iddiası da yer aldı. Şu ana kadar resmi bir suçlama bulunmuyor.

FED VE COOK SESİZLİĞİNİ KORUYOR

Adalet Bakanlığı ve Fed konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, Cook da iddialara henüz yanıt vermedi. Trump yönetimi daha önce de Demokrat isimlere yönelik benzer ipotek dolandırıcılığı soruşturmalarını gündeme getirmişti. California Senatörü Adam Schiff ve New York Başsavcısı Letitia James de bu kapsamda hedef alınmıştı. Cook, 2022'de ABD Başkanı Joe Biden tarafından Fed yönetim kuruluna atanmış ve kurumun tarihinde görev yapan ilk siyahi kadın olmuştu. 2038'de sona erecek olan görev süresi, Adalet Bakanlığı'nın alacağı kararlara bağlı olarak belirsizliğini koruyor.