• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 25 Ağustos 2026 01:59

Trump, Kanada'ya yüzde 50 ek vergi getirdi

Trump, Kanada'ya yüzde 50 ek vergi getirdi
ABD Başkanı Trump, Kanada'nın tarım ürünlerine uyguladığı yüksek vergiler nedeniyle ülkeye yönelik ticaret politikalarını sertleştirdi. 2027'den itibaren otomobil ve çelik gibi ürünlere yüzde 50 ek vergi uygulanacağı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada ile olan ticaret ilişkilerinde köklü bir dönüm noktasına gelindiğini duyurdu. Trump, artık Kanada'ya "eyalet muamelesi" yapılmayacağını ve bu ülkenin ticaret açısından "iş yapılması en zor ülkeler" listesinde üst sıralara yerleştiğini belirtti.

Ticari Sömürü ve Açık Uyarısı

Sosyal medya üzerinden sert bir dille açıklama yapan Trump, Kanada'nın uzun yıllardır ABD'yi sömürdüğünü iddia etti. Çiftçilere uygulanan yüksek gümrük vergilerinin Amerikalı üreticiler için zorluk yarattığını ve bu durumun 60 milyar dolarlık bir ticaret açığına yol açtığını vurgulayan Trump, bu sürdürülemez duruma son verileceği uyarısında bulundu.

Yeni Tarifeler ve Yerli Üretime Çağrı

Trump, yeni gümrük vergisi düzenlemelerinin detaylarını da paylaştı. 1 Ocak 2027'de yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeyle, otomobil, kamyon, otomotiv parçaları ve çelik gibi ürünlerde tarifelerin yüzde 50'ye çıkarılacağını açıkladı. Trump, bu adımla birlikte "ABD'de üretin, sıfır tarife ödeyin" çağrısı yaptı. Ticaret dengesizliğine dikkat çeken Trump, "Bizim Kanada'ya ihtiyacımız yok, onların bize ihtiyacı var. Ticaretlerinin yüzde 95'ini ABD ile yapıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.