ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada, İran'a karşı yeni bir askeri operasyon gerçekleştirebileceklerini belirtti. Savaşın sekizinci ayına yaklaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki artış, ABD ara seçimleri üzerinde baskı oluşturuyor.
İran'a yönelik operasyon sinyali
Florida'daki bir mitingde konuşan Trump, “Küçük bir 'Epik Öfke Operasyonu' daha yapabiliriz” ifadesini kullandı. 28 Şubat 2025 tarihinde başlayan hava saldırılarında, İran'ın dini lideri Ali Hamaney de dahil olmak üzere birçok üst düzey İranlı liderin öldürüldüğünü hatırlattı. Buna rağmen, İran savaşına devam etti.
İran'ın yanıtı ve petrol fiyatları
Trump, seçimlerden önce İran'a saldırmayacağını belirtse de, İran yönetimi, “İran'ın tüm maddeleri yürürlüğe girmeden barış olmayacağını” söyledi. Savaşın yeniden başlaması durumunda İranlı yetkililer, daha geniş çaplı bir misilleme planladıklarını vurguladı. Ayrıca, Brent petrolün varil fiyatı 117 doları aştı ve bu durum küresel ekonomik durumu olumsuz etkiliyor.







