• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 13 Temmuz 2026 02:01

Trump'ın hamlesi Ortadoğu'yu ateşe attı: İran'a dev operasyon!

Trump'ın hamlesi Ortadoğu'yu ateşe attı: İran'a dev operasyon!
ABD, Trump'ın paylaşımı sonrası İran'a yönelik yeni saldırılar başlattı. Amaç İran'ın denizlere yönelik saldırı kapasitesini zayıflatmak. İran ise BM'ye tepki göstererek eylemlerinin meşru müdafaa olduğunu savundu.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya üzerinden duyurduğu operasyonla İran'a yönelik yeni saldırılar başlattığını açıkladı. Bu kritik hamle, ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medyada yaptığı çarpıcı bir paylaşımın ardından geldi. CENTCOM'un açıklamasına göre, bu saldırıların temel amacı, Hürmüz Boğazı'ndan serbest geçiş yapan sivil denizcilere ve ticari gemilere yönelik tehdit oluşturan İran'ın kapasitesini zayıflatmak.

Trump\

TRUMP'TAN SAVAŞ UÇAĞI GÖRSELİYLE MESAJ

Saldırıların bizzat ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle başlatıldığı ve İran güçlerinden hesap sorulmasının hedeflendiği vurgulandı. Bu yeni operasyonlar öncesinde, ABD dün gerçekleştirdiği önceki saldırılarda İran'a ait yaklaşık 140 askeri hedefi imha ettiğini duyurmuştu. Bu saldırılar, kara ve deniz konuşlu savaş uçakları, insansız hava araçları ve savaş gemilerinden fırlatılan hassas güdümlü mühimmatlarla icra edildi. Saldırıların hemen öncesinde Trump'ın sosyal medya hesabı X'te (eski adıyla Twitter) savaş uçaklarını içeren bir görsel paylaşması, bölgedeki gerilimin tırmanışa geçtiği sinyallerini verdi.

İRAN'DAN BM'YE SERT TEPKİ: MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZ

ABD'nin saldırı başlattığı haberi yayılırken, İran'ın Bender Abbas, Sirik ve Cask kentleri ile Keşm Adası'nda patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Mehr Haber Ajansı, Buşehr eyaletinde de patlamaların meydana geldiğini aktardı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bölgedeki askeri çatışmalardan duyduğu endişeye sert bir dille tepki gösterdi. Bekayi, İran'ı saldırılara karşı kendini savunduğu için suçlamanın haksız olduğunu belirterek, bu durumun bir askeri çatışma değil, ABD ve İsrail'in başlattığı saldırganlığın bir devamı olduğunu savundu. İran'ın eylemlerinin meşru müdafaa kapsamında ve uluslararası hukuka uygun olduğunu iddia etti. BM Genel Sekreteri Guterres ise daha önce Körfez'deki gerilimin tırmanmasından ve yeniden başlayan askeri çatışmalardan derin endişe duyduğunu açıklamıştı.