• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 15 Ekim 2026 05:30

Tiran'da öğrenci protestolarında Eğitim Bakanlığı'na saldırı

Tiran'da öğrenci protestolarında Eğitim Bakanlığı'na saldırı
Tiran'da öğrenci protestoları sırasında Eğitim Bakanlığı binası ateşe verildi. Polis, göstericilere müdahale ederken, öğrenciler eğitim koşullarının iyileştirilmesini talep etti.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, öğrencilerin düzenlediği protestoların ikinci gününde Eğitim Bakanlığı binası ateşe verildi.

Polis müdahale etti

Göstericileri dağıtmak için polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanmak zorunda kaldı. Eğitim sistemindeki sorunlar ve yolsuzluk iddialarına karşı binlerce öğrenci sokaklara döküldü. Öğrenciler, üniversitelerdeki koşulların iyileştirilmesi, eğitim masraflarının azaltılması, mali yardımların artırılması ve mezuniyet sonrası istihdam olanaklarının geliştirilmesi taleplerinde bulundu.

Protestoların arka planı

Başbakan Yardımcısı Albana Cociu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, protesto hakkının meşru olduğunu ancak bunu şiddet ve kamu malına zarar vermek için bir bahane olarak kullanmanın doğru olmadığını belirtti. Cociu, öğrencilere ve protestoculara şiddet ve vandalizme karşı durmaları konusunda çağrıda bulundu. Gösteriler, Başbakan Edi Rama hükümetine yönelik artan baskıların bir parçası olarak, mayıs ayında başlayan daha geniş çaplı yolsuzluk karşıtı protestoların devamı niteliğinde görülüyor.