• middent dış kurban bayramı ilanı
  • satrıda dörüm bayram
ASAYİŞ
Yayınlanma : 18 Şubat 2026 06:14

Tekirdağ'dan üniversitelilere IBAN uyarısı: Hesap bilgilerinizi paylaşmayın!

Tekirdağ'dan üniversitelilere IBAN uyarısı: Hesap bilgilerinizi paylaşmayın!
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversite öğrencilerini IBAN ve hesap bilgilerini paylaşmamaları konusunda uyardı ve dijital dolandırıcılıklara karşı farkındalık oluşturdu.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, gençler arasında yaygınlaşan IBAN kullandırma ve hesap paylaşımı yoluyla yapılan dijital dolandırıcılıklara karşı üniversite öğrencilerini bilinçlendirmek amacıyla bir panel düzenledi.

sempati mobilya

DİJİTAL DOLANDIRICILIK METOTLARI

Son dönemde özellikle gençlerin 'kolay para' vaadiyle IBAN bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşması üzerine harekete geçen Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, farkındalık çalışması başlattı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen panelde, dijital dolandırıcılık yöntemleri ve hukuki sonuçları ele alındı. Panelde konuşan Cumhuriyet savcıları, suç örgütlerinin banka hesaplarını ve IBAN bilgilerini nasıl kullandığını, hesap sahiplerinin çoğu zaman doğrudan dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını örnek vakalar üzerinden anlattı.

GENÇLERİ UYARIYORUZ

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Deren Özkol, programın amacının gençlerde farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, dijital çağda suç tiplerinin değiştiğini vurguladı. Özkol, suçluların artık fiziksel olarak bir araya gelmeden, farklı şehirlerde hatta ülkelerde faaliyet gösterebildiğini ifade etti. Bilişim yoluyla işlenen dolandırıcılık suçlarının klasik yöntemlere göre daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de kaydetti. Özkol, IBAN ve kart kiralama yönteminin suçun izini sürmeyi zorlaştırdığını belirterek, gençleri hesap bilgilerini hiçbir şartta başkalarına vermemeleri konusunda uyardı. Panelde, 'Sadece hesabımı kullandırdım' düşüncesinin hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmadığına dikkat çekildi. Son olarak yetkililer, gençlerin kısa vadeli kazanç vaadiyle hareket etmemesi gerektiğini vurgulayarak, IBAN ve banka hesap bilgilerinin paylaşılmasının telafisi güç mağduriyetlere yol açabileceğini bildirdi.