Tartışmalı sularda dev bir askeri üs yükseliyor: Binlerce gemiyle denizi kumla doldurdular

Güney Çin Denizi'nde Antelope Reef'te yüzlerce gemiyle denizi kumla doldurarak dev bir askeri üs inşa ediliyor. Bu stratejik hamle, bölgedeki gerilimi artırırken çevresel endişelere de yol açıyor.
Güney Çin Denizi'ndeki stratejik öneme sahip Antelope Reef'te, yüzlerce geminin katılımıyla gerçekleştirilen devasa bir dolgu çalışması uydu görüntülerine yansıdı. 2025'in sonlarına doğru ivme kazanan bu faaliyetler, Çin'in bölgede daha önce inşa ettiği yapay adaları aratmayacak ölçekte.

YAPAY ADALAR ASKERİ ÜSSE DÖNÜŞÜYOR
Uzmanlar, bu kapsamlı dolgu işleminin basit bir altyapı projesi olmadığını, aynı zamanda bölgedeki güç dengelerini değiştirebilecek stratejik bir hamle olduğunu vurguluyor. Çin'in daha önceki benzer projelerinde askeri tesisler, hava pistleri ve limanlar inşa ettiği düşünüldüğünde, Antelope Reef'teki bu yeni yapının da gelecekte askeri ve lojistik amaçlarla kullanılması kuvvetle muhtemel.
BÖLGESEL GERİLİM YENİDEN TIRMANDI
Bu gelişmeler, Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden Vietnam ve Filipinler gibi ülkelerle olan mevcut gerilimi daha da tırmandırma potansiyeli taşıyor. Dünya ticaretinin can damarlarından biri olan bu kritik deniz yolu, küresel güç mücadelelerinin de merkezinde yer alıyor. Bu tür projeler, sadece bölgesel değil, uluslararası ilişkileri de doğrudan etkiliyor. Çevresel etkiler ise ayrı bir endişe kaynağı; deniz tabanından çekilen kumun resif ekosistemlerine vereceği geri dönüşü olmayan zararın altını çiziyorlar.
- 00:40Gökyüzü Şafşavan’a indi: Maviye boyanan şehirde gizemli serinlik
- 00:30Lübnan ve İran arasında vize uygulaması başladı: Geçişler durdu
- 00:20İspanya plajlarında kum kazmak artık yasak: Ciddi cezalar kapıda!
- 00:10Dizi oyuncuları, bölüm başı 4,5 milyon TL ile gündemi sarstı
- 00:00Temu'nun ucuz alışveriş krallığına meydan okuyan yeni rakip: Allegro sahnede!




