Türkiye'de uzun süredir atıl durumda olan tarım arazileri için yeni bir dönem başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uygulamaya koyacağı yeni düzenlemeyle, iki yıldır ekimi yapılmayan tarım alanları, arazi sahiplerinin onamı aranmaksızın devlet eliyle tekrar üretime kazandırılacak.
1 EYLÜL 2025 YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan bu düzenleme, 1 Eylül 2025 tarihinde resmen yürürlüğe girecek. Yeni sistemde, üretimden uzak kalan araziler, kiralama yoluyla tarımsal üretime dahil edilecek. Kira bedelleri ise resmi kurullar tarafından belirlenerek uygulanacak.
KRİTİK 45 GÜNLÜK BAŞVURU SÜRESİ
Arazilerinin kiraya verilmesini istemeyen vatandaşlar için kritik bir süreç başlıyor. Düzenlemeye göre, tarlasının kiraya verilmesini istemeyen kişilerin, 45 gün içinde ilgili mercilere başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bu süreç içinde itirazda bulunmayanların arazileri otomatik olarak kiraya verilecek. Devletin gerçekleştireceği kiralama işlemlerinden elde edilen gelirler ise herhangi bir kesinti yapılmaksızın, arazi sahiplerinin banka hesaplarına yatırılacak. Bu uygulama ile hem üretim artışı hedefleniyor hem de arazi sahipleri gelir elde etmeye devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu adımla uzun yıllardır boş kalan tarım arazilerini tekrar üretime kazandırmayı amaçlıyor. Bu uygulamanın hem gıda güvenliğine hem de ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlaması bekleniyor. Uzmanlar, tarımsal üretimin artmasının hem çiftçilere hem de tüketicilere fayda sağlayacağını düşünüyor.







