Suudi Arabistan, BAE'yi ayrılıkçı liderin kaçırılmasıyla suçluyor: Yemen'de yeni gerilim

Suudi Arabistan, BAE'nin ayrılıkçı STC lideri Zübeydi'yi Yemen'den kaçırmakla suçlarken, koalisyon liderin memleketine hava saldırıları düzenledi. Yemen'deki gerilim tırmanıyor.
Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Türki el-Maliki, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (STC) lideri Aydarus ez-Zübeydi'nin Yemen'den kaçırılmasına yardım ettiğini iddia etti. El-Maliki, Zübeydi'nin dün akşam BAE yetkililerinin gözetiminde Aden'den deniz yoluyla Somali'ye, ardından uçakla Abu Dabi'ye götürüldüğünü belirtti.
SUUDİ ARABİSTAN'DAN AĞIR SUÇLAMALAR
Suudi sözcü, kaçırma operasyonunda BAE'nin bölgedeki müşterek operasyonlarından sorumlu Tümgeneral Awad Seyid Musleh el-Ahbabi'nin rol oynadığını öne sürdü. Ayrıca, kullanılan Ilyushin Il-76 tipi uçağın daha önce BAE'nin silah kaçakçılığıyla suçlandığı Etiyopya, Libya ve Somali'de uçuşlar yaptığını iddia etti. STC'den bu iddialara ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.
GÖRÜŞMELER VE ARKA PLANDAKİ GERİLİM
Olay, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da planlanan bir toplantı öncesinde yaşandı. STC yetkilileri Zübeydi'nin Aden'de kaldığını iddia ederken, Suudi Arabistan uçağın Zübeydi olmadan ve büyük gecikmeyle kalktığını, liderin nerede olduğunun bilinmediğini açıkladı. Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Rashad Muhammed el-Alimi ise Zübeydi'yi vatana ihanetle suçlayarak görevden alınması ve soruşturmaya sevk edilmesi kararını imzaladı.
HAVA SALDIRILARI VE BÖLGESEL YANSIMALAR
Suudi öncülüğündeki koalisyon, Zübeydi'nin kaybolmasının ardından onun memleketi ed-Dali'ye 15'ten fazla hava saldırısı düzenledi. Bu gelişmeler, Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Suudi Arabistan ile ayrılıkçı STC'ye destek verdiği iddia edilen BAE arasındaki gerilimi yeniden alevlendirdi. Yemen Büyükelçisi Muhammed al-Jaber, STC heyetiyle yaptığı görüşmeyi 'verimli' olarak nitelendirse de, yaşananların 'güney davasına zarar verdiğini' ifade etti.
- 14:01Rus sürücü, Muğla'da tıra arkadan çarptı: Anne hayatını kaybetti, oğlu tedavi görüyor
- 13:51Amiral Turgut Reis, şehadetinin 461. yılında Turgutreis'te anıldı
- 13:41ASO Başkanı Ardıç'tan çarpıcı tespit: 'Sanayisiz ekonomi, köksüz ağaç gibidir
- 13:31Soma'da orman yangınına havadan ve karadan müdahale başlatıldı
- 13:21Muğla'da yabancı nüfus artışı dikkat çekti: 26 bin 653 yabancı ikamet ediyor







