• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk 29 ağostıs
DÜNYA
Yayınlanma : 28 Ağustos 2026 01:20

Suriye lideri Visa ile ödeme yaptı

Suriye lideri Visa ile ödeme yaptı
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, Visa kartıyla ödeme yaparak ülkenin finansal izolasyonunu kırma yolunda tarihi bir adım attı. ABD'nin yaptırımları hafifletme kararı sonrası Suriye, dijital ekonomiye entegrasyonu hedefliyor.

Suriye'de 15 yıl sonra bir ilk yaşandı. Devlet Başkanı Ahmed Şara, Şam'da düzenlenen bir etkinlikte Visa kartıyla ödeme yaparak finansal alanda önemli bir adıma imza attı. Bu gelişme, ülkenin uluslararası finans sistemine entegrasyonu açısından dikkat çekiyor.

Visa'dan Suriye'de ilk işlem

Küresel ödeme şirketi Visa, Suriye Merkez Bankası, Fransabank ve Paymera işbirliğiyle gerçekleştirilen başarılı bir uluslararası kart işlemini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, bu testin uluslararası ziyaretçilerin Suriye'de Visa kartlarını kullanabilmesinin önünü açtığı belirtildi. Bu adımın, ülkedeki dijital ödeme olanaklarını genişletmesi ve Suriye'nin küresel dijital ekonomiyle bağlarını güçlendirmesi bekleniyor.

Yaptırımlar kalktı, yeniden yapılanma hedefi

Devlet Başkanı Ahmed Şara, 63. Şam Uluslararası Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Suriye'nin yaptırımların kaldırılmasının ardından yeniden yapılanma ve kalkınma sürecinde yeni bir döneme girdiğini ifade etti. Şara, ülkesinin Doğu ile Batı arasındaki pazarlara bağlanan bir ticaret koridoru ve ekonomik merkez haline gelmesini hedeflediklerini söyledi. Bu gelişmenin arka planında, ABD Hazine Bakanlığı'nın Suriye'yi "teröre destek veren devletler" listesinden çıkarma kararı yer alıyor. Suriye, 1979'dan bu yana bu listedeydi. HTŞ kontrolündeki Suriye yönetimi, yaptırımların hafifletilmesinin ardından ekonomiyi yeniden inşa etmeyi ve uluslararası piyasalarla ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.