Şule Yüksel Şenler'in vefatının 6. yılı: Mücadelesi ve mirası yaşatılıyor

Usta yazar Şule Yüksel Şenler'in vefatının 6. yılında, mücadelesi ve mirası çeşitli kurumlar ve vakıflar tarafından yaşatılıyor. Şenler, başörtüsü mücadelesi ve edebiyat dünyasına yaptığı katkılarla tanınıyordu.Şule Yüksel Şenler'in vefatının 6. yılı: Mücadelesi ve mirası yaşatılıyor
Usta yazar ve gazeteci Şule Yüksel Şenler'in vefatının üzerinden 6 yıl geçti. 29 Mayıs 1938'de Kayseri'de dünyaya gelen Şenler, Kıbrıs kökenli bir aileye mensuptu. İstanbul'a göç ettikten sonra ortaokulu yarıda bırakarak terzilik yapmaya başlayan Şenler, bu meslekte edindiği deneyimle özgün başörtüsü ve pardösü modelleri tasarladı ve genç kızların moda anlayışını etkiledi.

KÜLTÜR VE SANAT DÜNYASINDA İZ BIRAKTI
Yazı hayatına 14 yaşında Yelpaze dergisinde hikayeleriyle başlayan Şenler, 21 yaşında Yeni İstiklal gazetesinde köşe yazarlığı yaparak profesyonel gazeteciliğe adım attı. Kadın gazetesinde de köşe yazıları kaleme aldı. Resim, müzik, ney ve kanun eğitimleri alan Şenler, 1965 yılında tesettüre girmesiyle toplumda geniş yankı uyandırdı. Anadolu'yu gezip verdiği konferanslarla on binlerce insana ulaşan Şenler, başörtüsü mücadelesinin önemli isimlerinden biri oldu. Kendine özgü başörtüsü bağlama stili de genç kızlar arasında yaygınlaştı.

CUMHURBAŞKANI İLE YAŞANAN TARTIŞMA
Şenler'in artan etkisi, dönemin siyasi ikliminde de tepkilere yol açtı. 1971'de dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın, 'Sokaktaki örtülü kadın ve kızların öncüleri cezalarını çekecek.' sözleri üzerine Şenler, Sunay'a bir mektup yazarak özür dilemesini istedi. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla tutuklanarak Bursa Cezaevi'ne giren Şenler, yaklaşık iki ay sonra Sunay'ın özür talebini reddederek 8 aylık hapis cezasını tamamladı. Cezaevinden sonra da yazı hayatına devam eden Şenler, 'Huzur Sokağı' romanıyla büyük başarı yakaladı. Bu roman, 'Birleşen Yollar' adıyla sinemaya da uyarlandı. Şenler, 'Gençliğin Izdırabı', 'Hidayet', 'Bize Ne Oldu', 'İslam'da ve Günümüzde Kadın' gibi birçok esere daha imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'ın evliliğine vesile olmasıyla da bilinen Şenler'in hayatı, gazeteci Demet Tezcan tarafından 'Bir Çığır Öyküsü' adıyla kitaplaştırıldı. 28 Ağustos 2019'da 81 yaşında vefat eden Şenler, Eyüp Sultan Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ne defnedildi. Şenler'in adı ve mücadelesi, bugün çeşitli okullarda ve vakıf çalışmalarında yaşatılmaya devam ediyor.
- 04:11Barış Atay, sahnelere geri döndü: Ecem Özkaya ile yemek yedi
- 04:01Barselona'da şaşırtan dönüşüm: Yıkılacak binalar, araçsız yeni mahalle!
- 03:51Serenay Sarıkaya, babası Mustafa Sarıkaya'yı sosyal medyada paylaştı
- 03:41ABD Kongresi'nde taciz iddiaları ortalığı karıştırdı: İki isim görevden ayrıldı
- 03:31Kredi kartı ile borç kapatma yöntemi: Uzmanlardan uyarılar



