• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 02 Eylül 2026 00:10

Sudbury'de 10 milyon ağaçla çevre rehabilitasyonu gerçekleştirildi

Sudbury'de 10 milyon ağaçla çevre rehabilitasyonu gerçekleştirildi
Sudbury, uzun yıllar süren çevresel tahribatın ardından 10 milyon ağaçla rehabilitasyon sürecine girdi. Çalışmalar, bölgedeki ekosistemi geri kazandırmayı amaçlıyor.

Kanada'nın Ontario eyaletinde bulunan Sudbury şehri, nikel üretimi nedeniyle uzun yıllar çevresel tahribata maruz kalmıştı. Ancak, burada yürütülen ekolojik rehabilitasyon çalışmaları, sanayi kirliliği ile mücadelede uluslararası bir örnek teşkil ediyor.

Rehabilitasyon süreci ve ağaçlandırma

Bölgedeki kükürt dioksit emisyonları, bitki örtüsünün kaybolmasına ve toprakların asitlenmesine neden olmuştu. 1960'lı yıllarda bu şehir, küresel kükürt dioksit emisyonlarının yaklaşık %4'ünü üretiyordu. Bu süreç sonucunda, NASA astronotlarının eğitim alanı olarak kullandığı çorak zemin simülasyon alanları oluşmuştu. 1978 yılında yerel yönetim, toprak yapısını geri kazanmak amacıyla kapsamlı bir rehabilitasyon planı oluşturdu.

Başarılar ve gelecekteki hedefler

Bu süreçte, 3.500 hektardan fazla arazinin kireçlendirilmesi ve yüzey erozyonunu önlemek için çimlendirme yapılması gibi yöntemler uygulandı. 1978'den bu yana bölgede 10 milyondan fazla ağaç dikildi. 2022 yılında, primatolog Jane Goodall ve dönemin Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla 10 milyonuncu ağaç dikildi. 2024'te tahsis edilen 200 bin dolarlık ek fon ile 2027 yılına kadar 200 bin ağaç daha dikilmesi planlanıyor. Ancak, çevre uzmanları, Sudbury'de restore edilmeyi bekleyen 30 bin hektardan fazla alanın bulunduğunu vurguluyor.