Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasalarda manipülatif işlemler yapıldığına dair önemli bir adım attı. Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci ve Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı Prof. Dr. Ertan Aydın gibi isimlerin de dahil olduğu birçok kişi hakkında suç duyurusunda bulunulması ve işlem yasakları getirilmesi kararı alındı. Bu çerçevede 31 şirketin hisseleri detaylı incelemeye alınırken, fonlardan yüksek kazanç elde ettiği iddia edilen 9 kişi tarafından 2 milyar lira tutarında geri ödeme yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Fon krizinde yeni kararlar
SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Vişne Madencilik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ ile Işıklar Enerji ve Yapı Holding AŞ'nin pay piyasalarındaki işlemlerine ilişkin olarak 37 kişi hakkında suç duyurusu yapılmasına karar verildi. Kurul ayrıca, bu kişiler arasında bulunan 37 gerçek kişi ve 5 tüzel kişi için işlem yasağı, 21 gerçek kişi için ise lisans iptali kararı aldı.
Tera Yönetimi ve tanınmış isimler listede
SPK'nın aldığı kararlar kapsamında tutuklu bulunan Tera Yatırım ve Tera Portföy yöneticileri Emre Tezmen ve Emir Münir Sarpyener'in yanı sıra, fon soruşturması nedeniyle yurt dışı çıkış yasağı olduğu öne sürülen eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AKP Ankara Milletvekili Ertan Aydın ile cezaevindeki eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci de listede yer aldı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD) bir dönem Türkiye'nin Daimi Temsilciliğini yapan Prof. Dr. Kerem Alkin de SPK'nın inceleme listesinde bulunuyor. Fon soruşturması çerçevesinde 31 hissenin incelendiği belirtilirken, bu hisselerin halka arz sonrası fonlar tarafından yapay fiyat hareketleriyle yükseltildiği ve bazılarının fon krizinin ardından bir ay içinde yüzde 90'a varan değer kayıpları yaşadığı gözlemlendi. Borsa İstanbul'da yürütülen soruşturmada 302 şüpheli hakkında adli işlem başlatılırken, 9 kişi gönüllü iade hesabına yaklaşık 2 milyar lira ödeme yaptı. Dijital incelemeler sonucunda bazı hisse fiyatlarının yapay işlemlerle 100 katına kadar çıkarıldığı tespit edildi. SPK ayrıca, 17 Eylül'de tasfiyesine karar verilen Hedef Portföy fonlarındaki işlemlerin başlatılmasına karar verdi. Bu çerçevede, para piyasası fonlarından başlanarak yatırımcı sayısı en fazla olandan en aza doğru tasfiye süreci işleyecek.







