GÜNDEM
Yayınlanma : 13 Kasım 2025 14:45

Sonbahar alerjileri kapıda: polenler yerini küf mantarlarına bıraktı! Nefes alamıyor musunuz?

Sonbahar alerjileri kapıda: polenler yerini küf mantarlarına bıraktı! Nefes alamıyor musunuz?
Sonbaharda polenler azalırken, küf mantarları ve ev tozu akarları alerjileri tetikliyor. Uzmanlar, kapalı alanlarda artan risklere karşı havalandırma ve temizlik önlemlerinin önemini vurguluyor. Kronikleşen belirtiler için mutlaka doktora b

Sonbahar ayları, havaların serinlemesi ve kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda yeni bir dönemi başlatıyor. Baharda polenlerin tetiklediği alerjiler, bu mevsimde yerini küf mantarları, ev tozu akarları ve nemli ortamlara bırakıyor. Medline Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Faysal Baysal, alerjilerin yıl boyu devam edebilen bir durum olduğunu ve erken teşhisle kontrol altına alınabileceğini belirtti.

teknik yapı

KÜF MANTARLARI VE EV TOZU AKARLARI ALERJİYİ TETİKLİYOR

Dr. Baysal'a göre, sonbaharla artan nem oranı, küf mantarlarının ve ev tozu akarlarının çoğalması için ideal bir ortam yaratıyor. Küf mantarları, banyo, mutfak ve bodrum gibi nemli yerlerde görünmeden büyüyebilirken, solunum yoluyla alınan sporları burun akıntısı, hapşırık, geniz kaşıntısı, göz sulanması ve öksürük gibi belirtilere yol açabiliyor. Ev tozu akarları ise yünlü halılar, pelüş oyuncaklar ve yatak içlerinde barınarak alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. Bu durumdan korunmak için evlerin sık sık havalandırılması, halıların düzenli süpürülmesi ve yatak takımlarının yüksek ısıda yıkanması öneriliyor.

KAPALI ALANLAR RİSKİ ARTIRIRKEN BURUN TIKANIKLIĞINI CİDDİYE ALIN

Havanın soğumasıyla kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmek, alerjisi olan bireyler için riski artırıyor. Okulların açılması, iş yerlerinde uzun saatler ve evde geçirilen sürenin artması, alerjenlerle temas süresini uzatarak burun tıkanıklığı, sürekli hapşırma, boğaz yanması ve öksürük gibi şikayetleri sıklaştırıyor. Isıtıcı sistemler de ortam havasını kurutarak burun ve boğaz mukozasının savunma direncini düşürüyor. Uzun süren burun tıkanıklığı, geniz akıntısı veya geçmeyen öksürüğün basit bir soğuk algınlığı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Baysal, bu belirtilerin kronikleşmesi durumunda alerjik rinit veya sinüzit gibi rahatsızlıklara dönüşebileceğini ve bu yüzden bir göğüs hastalıkları veya alerji uzmanına başvurmanın önemini belirtti. Dr. Baysal ayrıca, evde nem oranını %40-50 arasında tutmak, yatak takımlarını haftada bir 60 derecede yıkamak, halı ve perde gibi eşyaları azaltmak, pencereleri kısa süreli açarak havalandırmak, küf oluşan yerleri temizlemek ve gerekirse doktor tavsiyesiyle ilaç kullanmak gibi önlemleri sıraladı.