Slovakya Başbakanı Fico: İstanbul'da barış anlaşması hazırdı ama Batı engelledi!

Slovakya Başbakanı Fico, İstanbul'da Ukrayna'ya barış anlaşması sunduğunu ancak Batılı siyasetçilerin bunu engellediğini iddia etti. AB'nin yanlış stratejiler izlediğini belirten Fico, savaşın manasız olduğunu söyledi.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona erebilecekken Batılı siyasetçilerin müdahalesiyle engellendiğini iddia etti. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Fico, "İstanbul’da masada bir anlaşma hazırdı ve savaş bitebilirdi. Fakat bazı Batılı siyasetçiler oraya gidip ‘Bunu yapamazsınız’ dediler" ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA ENGELLENDİ Mİ?
Fico, savaşın başlamasından üç ay sonra, nisan ayında İstanbul'da bir barış anlaşmasının masada olduğunu ve savaşın bitebileceğini söyledi. Ancak Fico'ya göre, bazı Batılı siyasetçilerin Ukrayna'ya giderek anlaşmadan vazgeçmelerini sağlaması, bu fırsatın kaçırılmasına neden oldu. Bu siyasetçilerin, Ukrayna'yı savaşta destekleyerek ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayarak Rusya'yı zayıflatacaklarına inandıklarını belirten Fico, bu stratejinin işe yaramadığını savundu.

AB'NİN YANLIŞ STRATEJİSİ
Slovakya Başbakanı, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna konusundaki stratejisini de eleştirdi. AB'nin ekonomik bir kriz içinde olduğunu ve anlamsız ideolojik hedeflerden vazgeçmediği sürece bu krizden çıkamayacağını ifade etti. Fico, AB'nin Ukrayna için 90 milyar euro daha kredi sağladığını hatırlatarak, bu askeri zihniyetli kredi girişimine katılmamış olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Ona göre, Aralık ayında daha fazla insan ölecek ve Rusya Ukrayna topraklarında daha derinlere ilerleyecek. Bu nedenle, savaşın manasız olduğuna dair görüşünün değişmediğini vurguladı. Fico, 20 yaptırım paketi yerine 20 barış girişimi olmalıydı diyerek, AB'nin tüm çabasını barışa harcaması gerektiğini söyledi.
ABD'DEN DESTEK VE ENDİŞELER
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Slovakya'nın ulusal çıkarlarını koruma temelli yaklaşımını takdir ettiklerini belirtti. Rubio, ABD'nin bu savaşı sona erdirmeye yönelik kolaylaştırıcı bir rol üstlendiğini ve Başkan'ın müzakere yoluyla çatışmayı sona erdirme çabalarını araştırdığını söyledi. NATO'ya olan bağlılıklarını yineleyen Rubio, NATO üyelerinin ne kadar güçlüyse, NATO'nun da o kadar güçlü olacağını vurguladı. İran ile müzakerelere odaklandıklarını belirten Rubio, Venezuela'daki durumun altı hafta öncesine göre daha iyi olduğunu ifade etti. Rubio ayrıca, Suriye'deki gidişatın olumlu bir yönde olduğunu düşündüklerini ve iyi anlaşmalar yaptıklarını ekledi.
- 18:17Bilecik'te bilek güreşi grup müsabakaları sona erdi, ödüller sahiplerini buldu
- 18:07Susurluk'ta çift yönlü trafik kazası: 4 yaralı
- 17:57Ters yönde alkollü direksiyon: Okul müdür yardımcısına dev ceza!
- 17:46Tunceli Baro Başkanı Kudat'tan Gülistan Doku açıklaması: 'Hayatını karartmak insanlığa sığmaz
- 17:36Düzce'nin İhracat Hedefi Büyüyor: Yeni Akademi Kapılarını Açtı!




