GÜNDEM
Yayınlanma : 07 Kasım 2025 03:10

Şimşek'ten sert mesaj: Vergi kaçakçılığına göz açtırılmayacak! Yapılandırma yok, cezalar kapıda mı?

Şimşek'ten sert mesaj: Vergi kaçakçılığına göz açtırılmayacak! Yapılandırma yok, cezalar kapıda mı?
Bakan Şimşek, vergisini zamanında ödemeyeni ödüllendirmeyeceklerini ve vergi affı yerine zordaki mükelleflere taksitlendirme imkanı sunduklarını belirtti. Deprem bölgelerine destek sürerken, emek yoğun sektörler için yeni tedbirler yolda.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, vergi politikalarına ilişkin net bir duruş sergiledi. Bakan Şimşek, "Bir mükellefimiz bilançosunu bize sunup zorda olduğunu gösterirse biz memnuniyetle taksitlendirme yapıyoruz. Fakat vergisini zamanında ödemeyeni ödüllendirecek bir düzenleme ki biz doğru bulmuyoruz" ifadeleriyle, vergi affı gibi genel yapılandırmaların prensipte doğru bulunmadığını vurguladı.

teknik yapı

DEPREM BÖLGELERİNE TAM DESTEK, VERGİ KOLAYLIKLARI DEVAM EDİYOR

Bakan Şimşek, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerden etkilenen bölgelerin yeniden imarının en büyük öncelik olduğunu belirtti. Bugüne kadar bu bölgeler için tahakkuk bazlı 3,6 trilyon lira, yani 90 milyar doların üzerinde bir harcama yapıldığını aktardı. Deprem bölgelerine yönelik her türlü vergisel kolaylığın sağlandığını ve mücbir sebep halinin uzatıldığını hatırlatan Şimşek, bu halin tekrar uzatılması için yasal bir düzenleme gerektiğini söyledi. Depremden etkilenenlerin, etkilediklerini kanıtlamaları durumunda mücbir hal sona erse dahi bu haktan yararlanmaya devam edebileceklerini de ekledi.

VERGİ YAPILANDIRMASI SADECE ZORDA OLANLARA, SEKTÖREL TEDBİRLER YOLDA

Vergi affı ve yapılandırması konusundaki sorulara Şimşek, geçmiş düzenlemelerde vergi asıllarında bir indirim veya silinme olmadığını, sadece gecikme faiz ve zamlarının enflasyon oranında güncellendiğini hatırlattı. Yapılandırmanın vergi uyumunu bozduğunu savunan Bakan, zordaki tüm mükelleflere açık olan taksitlendirme imkanının bulunduğunu ve bu kapsamda yeni bir yasal düzenlemenin gündemlerinde olmadığını belirtti. Ayrıca, tekstil, mobilya, deri, konfeksiyon ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını ve bu sektörler için ilave tedbirlerin alınacağını müjdeledi. İhracatçı firmalara yönelik kredi faiz sübvansiyonlarının artırıldığı ve günlük kredi limitlerinin yükseltildiği bilgisini de paylaşan Şimşek, programın işlediğini, bütçe açıklarının düştüğünü ve enflasyonun daha da gerileyeceğine inancının tam olduğunu söyledi.