• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 14 Temmuz 2026 00:20

Sıcak hava dalgası Fransa nükleer santrallerini vurdu: 37 bölgede kırmızı alarm!

Sıcak hava dalgası Fransa nükleer santrallerini vurdu: 37 bölgede kırmızı alarm!
Fransa'da 37 bölgede kırmızı alarm ilan edilirken, sıcak hava dalgası nükleer santrallerin üretimini kısıtladı. Bazı reaktörler durduruldu, çevresel riskler ve enerji arzı endişe kaynağı.

Fransa, etkisi altına alan şiddetli sıcak hava dalgasıyla mücadele ederken, ülkenin enerji altyapısı da alarm veriyor. Devlete ait enerji şirketi EDF'nin duyurusuna göre, ülke genelinde 37 vilayette yüksek sıcaklıklar nedeniyle kırmızı alarm ilan edildi. Bu durum, çevreyi korumaya yönelik alınan tedbirler kapsamında bazı nükleer santrallerde üretimin sınırlandırılmasına yol açtı.

ÇEVRESEL RİSKLER NEDENİYLE ÜRETİM AZALTILDI

Özellikle nehir kenarında bulunan nükleer santrallerden çıkan sıcak soğutma sularının, zaten ısınmış olan nehir ekosistemlerine zarar vermesini önlemek amacıyla üretimde kısıtlamalara gidildi. Bu kapsamda, Garonne Nehri kıyısındaki Golfech 2, Rhone Nehri üzerindeki Bugey 3 ve Meuse Nehri kenarındaki Cooz 2 nükleer reaktörlerinin faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Ayrıca, çevresel riskleri minimize etmek adına 8 reaktör de düşük güç modunda çalıştırılıyor.

ENERJİ ARZI TEHDİT ALTINDA MI?

Fransa'da toplamda 57 nükleer reaktör bulunuyor ve ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i bu santrallerden karşılanıyor. Uzmanlar, mevcut sıcak hava dalgasının sürmesi halinde, üretimdeki bu kısıtlamaların ulusal enerji arzı üzerinde ciddi etkileri olabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunuyor. Durumun yakından takibi önem arz ediyor.