• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 21 Ağustos 2026 06:15

SGK uzmanı emekli aylıklarında seçim hamlesi öngörüyor

SGK uzmanı emekli aylıklarında seçim hamlesi öngörüyor
SGK uzmanı Özgür Erdursun, yüksek enflasyon ve yaşlanan nüfusun sosyal güvenlik sistemini zorladığını, seçim dönemlerinde emekli maaşlarına yönelik siyasi hamleler beklenebileceğini belirtti. Kademeli emeklilik düzenlemesi ise yakın gelecek

Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri emeklilerin geçim sıkıntısını derinleştirirken, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği tekrar gündemde.

Sistemde köklü değişiklikler kapıda

SGK uzmanı Özgür Erdursun, mevcut emeklilik sisteminin uzun vadede ayakta kalamayacağını belirterek, sistemde kapsamlı değişikliklerin gerekliliğine dikkat çekti. Erdursun, geçmişteki örnekleri hatırlatarak, siyasi iktidarların seçim öncesi dönemlerde emekli maaşlarına yönelik yeni düzenlemeler yapabileceğini öne sürdü. Uzman, bu tür artışların kalıcı çözümlerden çok, siyasi takvimle örtüşen geçici iyileştirmeler olabileceği uyarısında bulundu.

Demografik değişimler reformları zorunlu kılıyor

Türkiye'nin Avrupa ülkelerine benzer şekilde hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Erdursun, artan emekli sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerindeki mali baskıyı sürekli artırdığını belirtti. Yaşlanan nüfus yapısı nedeniyle sistemin mevcut işleyişiyle sürdürülemeyeceğini ifade eden uzman, gelecekte yapısal reformların kaçınılmaz olacağını aktardı.

Kademeli emeklilik beklentileri ertelendi

EYT düzenlemesinden faydalanamayan çalışanların umutla beklediği kademeli emeklilik konusuna da değinen Erdursun, yakın gelecekte böyle bir yasal düzenlemenin öngörülmediğini söyledi. Değişen demografik trendler doğrultusunda bu tür modellerin ilerleyen yıllarda gündeme gelebileceğini belirten Erdursun, 2027 yılına kadar önemli bir sürpriz yaşanmadığı takdirde kademeli emeklilik düzenlemesinin hayata geçmesinin pek olası görünmediğini sözlerine ekledi.