• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk 29 ağostıs
DÜNYA
Yayınlanma : 30 Ağustos 2026 23:11

Selden kaçan milyonlarca örümcek Avustralya'yı ağlarla örttü

Selden kaçan milyonlarca örümcek Avustralya'yı ağlarla örttü
Avustralya'da sel felaketinin ardından milyonlarca örümcek, topraktan kaçarak Gippsland bölgesini devasa ipek ağlarıyla kapladı. Bu geçici koruma katmanı, bir kilometreyi aşan bir alanda etkili olurken, doğal afetin bilançosu da ağırlaştı.

Avustralya'nın Gippsland bölgesinde yaşanan sel felaketi, milyonlarca örümceği topraktan kaçmaya zorladı. Bu durum sonucunda bölge, devasa ipek ağlarıyla kaplandı. Bu olağanüstü hayatta kalma stratejisi, bir kilometreyi aşan bir alanda tüm bitki örtüsünü ve yapıları tek bir ipeksi tabaka altında birleştirdi.

Selden kaçan milyonlarca örümcek Avustralya\

Örümceklerin kitlesel göçü

Victoria eyaletinde günlerce süren şiddetli yağışlar, toprak seviyesinde yaşayan canlılar için ciddi bir tehdit oluşturdu. Yükselen su seviyesi nedeniyle örümcekler, "balonlama" adı verilen yöntemle kendilerini daha yüksek noktalara taşıdı. Milyonlarca örümceğin aynı anda başlattığı bu tırmanışla salgılanan iplikler, ağaçlar ve çitler üzerinde birleşerek beklenmedik bir manzara yarattı. Bu kitlesel birikim, bölgede daha önce görülmemiş büyüklükte tabakaların oluşmasına neden oldu.

Bölgede oluşan devasa ağların etkisi

Sale ve Longford kasabaları arasındaki geniş bir alanda, örümcek ağları kesintisiz bir şekilde bir kilometreden fazla mesafeye yayıldı. Yolları ve çevresindeki bitki örtüsünü tamamen saran bu tabaka, bölge sakinlerinde büyük bir şaşkınlık yarattı. Uzmanlar, bu görüntünün tek bir dev örümcek ağı olmadığını, milyonlarca ince ipliğin üst üste binmesiyle oluşan geçici bir koruma katmanı olduğunu belirtti. Rüzgar ve hava koşullarıyla birkaç gün içinde dağılan bu ağlar, bölgenin görünümünü kısa süreliğine değiştirdi.

Doğal afetin bilançosu

Bu sıra dışı görsel şölen, eyaleti vuran ağır fırtına ve felaket koşullarının hemen ardından gerçekleşti. Şiddetli rüzgar ve su baskınları yüzünden yüzlerce ev elektriksiz kaldı. Yetkililer, araçlarında mahsur kalan iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Yaşanan bu çevresel değişim, bölgedeki ağır fırtınanın ve felaketin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.