DÜNYA
Yayınlanma : 16 Haziran 2026 02:00

Savaş kızışıyor: Rusya'ya dev yaptırım dalgası!

Savaş kızışıyor: Rusya'ya dev yaptırım dalgası!
AB Dışişleri Bakanları, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına tepki olarak 'gölge filo' ile bağlantılı 54 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı. Navalnıy'ın ölümünden sorumlu olanlar ve Rus propagandası yapanlar da hedefte.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Lüksemburg'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın seyrini değiştirebilecek önemli kararlar alındığını duyurdu. Barrot, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının devam ettiğini ve bu saldırıların UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yapıları da hedef aldığını belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'sömürgeci savaşında ısrar ettiğini' ve barışın önünde bir engel teşkil ettiğini vurguladı.

sempati mobilya

Gölge Filoya Yaptırım Kararı

AB'nin Ukrayna'ya desteğinin tam gaz devam ettiğini ve ülkenin Birliğe katılım müzakerelerinin başlayacağını müjdeleyen Barrot, Rusya üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla da kritik bir adım atıldığını açıkladı. Rus 'gölge filosu'nun işletmesinden sorumlu olduğu belirlenen tam 54 kuruluşa yaptırım uygulanacağı bildirildi. Bu karar, Rusya'nın petrol ihracatını ve dolayısıyla savaş ekonomisini hedef almayı amaçlıyor.

Navalnıy ve Propaganda Hedef Alınıyor

Barrot, yaptırım listesinin sadece 'gölge filo' ile sınırlı kalmayacağını da ekledi. 2024 yılında Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın ölümünden sorumlu tutulan kişi ve kuruluşlar ile Rus propagandası yapan oluşumlara da yaptırım uygulanacağı bildirildi. Bu hamleler, Rusya içindeki muhalif seslere ve dezenformasyon çabalarına karşı uluslararası alanda bir duruş sergileme amacını taşıyor. Ayrıca, ABD ve İran arasında varılan mutabakattan duyulan memnuniyet dile getirilirken, bu konunun G7 Liderler Zirvesi'nde de ele alınacağı belirtildi. Ancak tüm bu gelişmelerin, Gazze ve Batı Şeria'daki insani felaketi gölgede bırakmaması gerektiği uyarısı yapıldı.