ÇEVRE
Yayınlanma : 01 Ağustos 2025 13:58

Sapanca Gölü Kritik Seviyede: Milyonlar İçme Suyu Kaygısı Yaşıyor

Sapanca Gölü Kritik Seviyede: Milyonlar İçme Suyu Kaygısı Yaşıyor
Sapanca Gölü'nün su seviyesi kritik seviye olan 29,87 metreye düştü ve milyonlarca kişinin içme suyu ihtiyacı tehlikeye girdi. SASKİ, gölün su seviyesinin 29,70 metrenin altına düşmesi halinde çeşitli önlemler alacağını açıkladı.
Sapanca Gölü Kritik Seviyede: Milyonlar İçme Suyu Kaygısı Yaşıyor

Sakarya ve Kocaeli'nde milyonlarca insanın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün su seviyesi kritik seviyenin altına düştü. SASKİ verilerine göre gölün kotu 29,87 metreye geriledi. Gölün bazı bölgelerinde kayıkların karaya oturduğu gözlemlendi ve bu durum havadan da görüntülendi.

teknik yapı

SU SEVİYESİNDE KORKUTAN DÜŞÜŞ

Son yıllarda en düşük seviye olan 29,87 metreye gerileyen Sapanca Gölü'ndeki su çekilmesi nedeniyle birçok kayık karaya oturdu. Kuraklık, artan nüfus, bilinçsiz su kullanımı ve göl havzasındaki su kayıpları, gölün bu kritik duruma gelmesinde etkili oldu. SASKİ, gölün su seviyesi 29,70 metrenin altına düşmesi durumunda önlem olarak park ve bahçelerde, tarımsal sulamada ve turistik yerlerdeki havuzların doldurulmasında içme suyu kullanımını yasaklayacağını ve yüksek tüketime sahip ticari ve konut aboneliklerini takip altına alacağını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne resmi yazılar gönderilecek.

UZMANLARDAN UYARILAR

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, Sapanca Gölü'ndeki tehlikeye dikkat çekti. Karasu ve Hendek ilçelerinde planlı su kesintilerine değinen Yiğit, 'Maalesef her yıl kuraklığı daha şiddetli bir şekilde yaşıyoruz. Doğada her şey birbirine bağlı; orman yoksa toprak yok, toprak yoksa su yok. Su yoksa gıda yok, gıda yoksa zaten insan hayatının devam etmesi mümkün değil.' dedi. Yiğit, gölün sadece yağışlarla beslenmediğini, yer altı suyu ve derelerle de beslendiğini vurgulayarak bilinçsiz su kullanımına dikkat çekti. Bungalovların havuzları, su şişeleme fabrikaları ve HES projelerinin gölün su kaynaklarını olumsuz etkilediğini belirtti.

TASARRUF VE EKONOMİK TEDBİRLER

Doç. Dr. Gümrükçüoğlu Yiğit, su tasarrufunun önemine vurgu yaparak, evsel kullanımın yanı sıra araba yıkama, fabrikalardan şişelenip farklı bölgelere gönderilen sular ve kent içi peyzaj sulamasının da su tüketimini artırdığını belirtti. Tarımsal sulamada tasarruflu sulama yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti. Gölün bir ekosistem olduğunu ve su tüketimindeki yanlışların hem sucul canlıları hem de çevreyi etkilediğini belirten Yiğit, belediyelerin, tarım sektörünün ve turizm sektörünün sorumluluk alması gerektiğini, yanlışlardan vazgeçilmesi ve su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı. Sanayi üretiminde su kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini ve Yuvacık Barajı'na Sapanca Gölü'nden su çekilmesinin durdurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.